Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Zorunlu Afet Sigortası ile Deprem ve Diğer Afetler Kapsam Altında

Zorunlu deprem sigortasının yerini, DASK kapsamında deprem, sel gibi bütün afetleri kapsayan 'zorunlu afet sigortası' alacak. Tek bir poliçe üzerinden tüm afetler sigorta kapsamına girecek. DASK, yıkıldığı tespit edilen binalarda sigortalı ihbarını beklemeksizin hasar ödemelerini gerçekleştiriyor. Sigorta eksperleri 10 ilde yoğun bir saha çalışması yürütmeye devam ediyor. Zorunlu afet sigorta mekanizmalarının yaygınlaştırılacağı vurgulanıyor. Yeni dönemde zorunlu deprem sigortasının yerini DASK kapsamında deprem, sel gibi bütün afetleri kapsayan 'zorunlu afet sigortası' alacak. Tek bir poliçe üzerinden tüm afetler sigorta kapsamına girecek. Afet sigortası bu yılın içinde uygulamaya girecek.

Yayın Tarihi: 11.09.2023 10:24
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Zorunlu Afet Sigortası ile Deprem ve Diğer Afetler Kapsam Altında

Zorunlu Afet Sigortası

Zorunlu deprem sigortasının yerini, DASK kapsamında deprem, sel gibi bütün afetleri kapsayan 'zorunlu afet sigortası' alacak. Tek bir poliçe üzerinden tüm afetler sigorta kapsamına girecek.

DASK'ın Ödemeleri

DASK, yıkıldığı tespit edilen binalarda sigortalı ihbarını beklemeksizin hasar ödemelerini gerçekleştiriyor. Sigorta eksperleri 10 ilde yoğun bir saha çalışması yürütmeye devam ediyor. İlgili kurumlarla koordineli çalışan DASK, hasar ihbarı yapılmadan, hem hasar süreçlerini hem de ödemeleri yapıyor.

Ödeme İşlemleri

Depremzedelere ödemenin hazır olduğuna yönelik mesaj gönderiliyor. İlgili bankadan gönderilen şifre ve kimlik numarası ile ödeme alınabiliyor. Ödenen dosya sayısı 232 bin 328 olurken, 51 bin 940 dosya da işleme alınacak. Ödeme dışı kapanan dosya sayısı 15 bin 643, işleme alınmayan dosya sayısı 52 bin 203, eksik evrak dosya sayısı 84 bin 616, hasarsız dosya sayısı 38 bin 28 oldu.

Konut Sigortası

DASK'ın ödediği en yüksek hasar rakamı 640 bin lira olup, bunun üstünde bir tutarı alabilmek için konut sigortası da yaptırılması gerekiyor. Deprem durumunda DASK, poliçede yazan standart teminat tutarını ödüyor. Konut sigortası Çevre Bakanlığı'nın her yıl yayınladığı metrekareye göre hesaplanan inşa maliyetini karşılıyor.

Afet Yönetimi Politikaları

Program'ın afet yönetimi bölümünde politika ve tedbirler 32 başlıkla sıralandı. Zorunlu deprem sigortasının beyanı ve ödemesinin etkin takibi sağlanacak. Bina tamamlama sigortası yaygınlaştırılacak. İnşaat süresi içinde şirket iflas eder, konutlar sahiplerine teslim edilmezse devreye sigorta girecek, konut için o tarihe kadar ödenen tüm bedel tüketiciye ödenecek ya da inşaatın tamamlanması sağlanacak. İnşaat kalitesinin yükseltilmesi için yapı denetim sürecinde yer alan kişi ve kuruluşların mesleki sorumluluk sigortası ve yapı müteahhitlerinin yapı sorumluluk sigortası yaygınlaştırılacak.

Afet Konutları ve Önlemler

Deprem bölgesinde üretim, turizm ve ticaret faaliyetlerinin afet öncesi canlılığına kavuşturulmasına yönelik ayrılan finansman kaynakları çeşitlendirilecek. Riskli konut sorununun çözümü, şehirlerin afetlere dayanıklı hale getirilmesi desteklemek amacıyla rezerv alan ilan edilen Hazine taşınmazlarının uygulayıcı kuruluşlara devri sağlanacak. Mekânsal planlarda çoklu afet tehlikelerine karşı dirençliliğin sağlanmasına yönelik kriter ve önlemlere ilişkin mevzuatta düzenleme yapılacak.

Sosyal Konut ve Güvenlik

Afet ve acil durumlarda kullanılacak toplanma ve barınma alanlarının sayısı artırılacak, kesintisiz güvenli haberleşme sistemi altyapısının kurulumu tamamlanacak.

Zorunlu Afet Sigortası Genişletilecek

Zorunlu afet sigorta mekanizmalarının yaygınlaştırılacağı vurgulanıyor. Yeni dönemde zorunlu deprem sigortasının yerini DASK kapsamında deprem, sel gibi bütün afetleri kapsayan 'zorunlu afet sigortası' alacak. Tek bir poliçe üzerinden tüm afetler sigorta kapsamına girecek. Afet sigortası bu yılın içinde uygulamaya girecek.