Basit Zihin Egzersizleri Ortaya Çıktı
Zihnimizin kapasitesini artırmak için basit egzersizler yapabileceğimizi belirten sinir bilimciler ve psikologlar, farkındalık çalışmalarının önemine dikkat çekti. Sinir bilimciler ve psikologlar, zihnimizin gücünü basit yollarla geliştirebileceğimizi söylüyor.
Farkındalık çalışmalarıyla zihnimizdeki düşünce dağınıklığından kurtulup anı yaşamamızın faydalarını anlatıyor. Zihnimizin yeteneklerini basit tekniklerle nasıl artırabileceğimizi açıklayan sinir bilimciler ve psikologlar, farkındalık çalışmalarının zihnimizi temizleyip anın tadını çıkarmamızı sağladığını vurguluyor.
Sinir bilimciler ve psikologlar, zihnimizin kapasitesini basit yöntemlerle nasıl yükseltebileceğimizi ifade ediyor. Farkındalık çalışmalarının zihnimizdeki düşünce kalabalığından sıyrılıp anı deneyimlememize yardımcı olduğunu belirtiyor.
Farkındalık Nedir ve Ne İşe Yarar?
Farkındalık veya mindfulness, çeşitli bilişsel yetenekleri geliştirmek için basit ama etkili bir yöntem olduğunu kanıtlayan araştırmalar var. Uzmanlar, farkındalık uygulamalarının dikkati güçlendirdiğini, ağrıları azalttığını ve stresi düşürdüğünü söylüyor. Birkaç ay boyunca farkındalık uygulayan kişilerde depresyon ve anksiyete semptomlarının azalabildiği görülüyor. Ancak bu, karmaşık zihinsel sağlık durumlarında olduğu gibi kişiden kişiye değişebilir. Ayrıca farkındalık uygulamalarının beyni tamamen değiştirebildiği de belirtiliyor. Barnhofer’a göre stres hormonu olan kortizol yüksek olduğunda ve yüksek kaldığında beyin için zehirli olabiliyor. Stres aynı zamanda nöroplastisiteyi de engelleyebiliyor. Bu yüzden stresi kontrol etmek, beynin plastik kalmasına yardımcı oluyor.
Sinir bilimciler ve psikologlar, basit egzersizlerle zihnimizin kapasitesini artırabileceğimizi söylüyor. Uzmanlara göre; kendimizi zihnimizdeki düşünce karmaşısından kurtarıp yaşadığınız ana odaklanmamızı sağlayan farkındalık çalışmaları dikkati artırıyor, ağrıları hafifletiyor ve stresi azaltıyor. Hayatımızda oldukça basit, her gün uygulayabileceğimiz değişikliklerin beynimizin işleyişini değiştirebileceğini söyleyen bilimsel çalışmaların sayısı giderek artıyor.
Beynimiz, doğası gereği plastik gibi, yani değişken olduğu için büyük bir uyum sağlama, öğrenme ve büyüme yeteneğine sahip. Bu değişkenliğe bilim dünyasında nöroplastisite deniyor. Bu da beynin, yapı ve işlev açısından zaman içinde uyum sağlama ve gelişme yeteneği anlamına geliyor. Nöroplastisitenin bir zamanlar sadece gençlerle sınırlı olduğu düşünülüyordu ama artık yetişkinlerde de yeni bir şey öğrenildiğinde beynin değişerek bu yeni bilgiye uyum sağladığını biliyoruz. Sinirbilimciler ve psikologlar ise artık bireysel olarak bu beceriyi bir dereceye kadar kontrol etme gücüne sahip olduğumuzu söylüyor. Artan sayıda bilimsel çalışma da bunun dejeneratif beyin hastalıklarını geciktirmede veya önlemede rol oynayabileceğini öne sürüyor.
İngiltere'deki Surrey Üniversitesi'nde klinik psikoloji profesörü olan ve şiddetli depresyonu olan bireylere odaklanarak, stres ve zor duyguları yönetmede farkındalığın etkileri üzerine çalışmalar yürüten Thorsten Barnhofer; 'farkındalık' kadar basit bir şeyin zihnimizi sağlıklı tutmada önemli olduğunu söylüyor. Peki farkındalık (mindfulness) nedir ve ne işe yarar? Yapılan araştırmalar mindfulness veya farkındalığın çeşitli bilişsel işlevleri geliştirmenin basit ama güçlü bir yolu olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre farkındalık çalışmaları dikkati artırabiliyor, ağrıları hafifletebiliyor ve stresi azaltabiliyor. Yalnızca birkaç aylık farkındalık çalışmasının ardından bazı depresyon ve anksiyete belirtilerinin hafifleyebildiği tespit ediliyor. Ancak her karmaşık zihinsel sağlık sorununda olduğu gibi bu elbette bireysel koşullara bağlı olarak değişebilir. Öte yandan farkındalık çalışmalarının beyni tamamen değiştirebildiği belirtiliyor. Barnhofer'a göre stres hormonu olan kortizol yükseldiğinde ve yüksek seviyede kaldığında beyin için toksik hale gelebiliyor. Stres ayrıca nöroplastisiteyi doğrudan engelleyebiliyor. Dolayısıyla stresi yönetmek, beynin plastik halde kalmasını sağlıyor.