Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Zeytinyağının sahte olduğunu nasıl anlarız?

Son günlerde zeytinyağı sahteciliği vatandaşların korkulu rüyası oldu. Peki sahte zeytinyağını nasıl anlarsınız? İşte bu basit yöntemlerle zeytinyağının sahteliğini hemen anlayabileceksiniz.

Yayın Tarihi: 01.10.2023 13:20
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Zeytinyağının sahte olduğunu nasıl anlarız?

Zeytinyağının sahte olduğunu nasıl anlarız?

Son günlerde zeytinyağı sahteciliği vatandaşların korkulu rüyası oldu. Peki sahte zeytinyağını nasıl anlarsınız? Lezzetli yemeklerin vazgeçilmezi ve en sık kullanılan ürünlerinden biri zeytinyağıdır. Ancak piyasada maalesef sahte zeytinyağı üretimi son günlerde en çok konuşulan ve endişe duyulan konuların başında geliyor. Peki, sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır? İşte bu basit yöntemlerle zeytinyağının sahteliğini hemen anlayabileceksiniz.

SAHTE ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Zeytinyağının sahte olduğunu anlamanın en etkili yolu, su testi yapmaktır. 1 bardak suyun içine bir miktar zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı suyun yüzeyinde baloncuk çıkarmadan bir süre kalıp suya karışıyorsa sahtedir. Gerçek zeytinyağı baloncuk çıkarır ve suyun yüzeyinde kalır.

Zeytinyağının sahte olduğunu belirten bir diğer etkili yöntemi ise tat testidir. Gerçek zeytinyağı genzi yakan asidik bir tada sahiptir. Eğer zeytinyağı genzini yakmıyorsa o sahtedir. Son olarak zeytinyağını koklayarak sahteliğini test edebilirsiniz.

Gerçek bir zeytinyağının kokusunda, zeytinin buram buram kokusu gelir ve baskın bir şekilde hissedilir. Ancak sahte zeytinyağlarında baskın olan koku boya kokusuyla birebirdir. Zeytinyağı alırken bu yöntemlere mutlaka dikkat edin.