Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Zeytin Üreticileri Dökme Zeytinyağı İhracatına Kısıtlama Talep Ediyor

Zeytin üreticileri, İspanya başta olmak üzere Avrupa'ya yapılan dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama talep ediyor. Kuraklık nedeniyle yaşanan sıkıntıların fiyatları artırabileceği uyarısında bulunan üreticiler, dökme zeytinyağı ihracatının kapatılması ve sadece küçük ambalajlı ve yerli markalı ürünlerin serbest bırakılması gerektiğini belirtiyor.

Yayın Tarihi: 25.07.2023 12:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Zeytin Üreticileri Dökme Zeytinyağı İhracatına Kısıtlama Talep Ediyor

Zeytin Üreticileri, Dökme Zeytinyağı İhracatına Kısıtlama Talep Ediyor

Zeytin üreticileri, kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşayan İspanya başta olmak üzere Avrupa'ya Türkiye'den yapılan dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama getirilmezse fiyatların artacağı uyarısında bulundu.

Sofralık Zeytin Üreticileri Uyarıyor

Sofralık zeytin üreticileri, İspanya başta olmak üzere Avrupa’ya yapılan dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama getirilmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde Ocak-Şubat döneminde zeytinyağının litresinin 300-350 liraya, sofralık zeytinin de 400-450 liraya kadar çıkabileceğini bildirdi.

Kuraklık Nedeniyle Rekolte Kaybı

Yağmur Süt Zeytin ve Et Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. Yöneticisi Mehmet Fatih Sumeli, İspanya, İtalya ve Fransa’da kuraklıktan dolayı zeytin ağaçlarında geçmiş yıllara kıyasla yüzde 60-70 civarında rekolte kaybı olduğunu söyledi. Bu ülkelerin, söz konusu kaybın kapatılması için üretici diğer ülkelerden dökme zeytinyağı aldığını ifade eden Sumeli, “Bu talep artışından kaynaklı Türkiye’de kilogram fiyatı 15 lira civarı olan yağlık zeytin şu anda 35 lira civarlarına çıktı. Dünya markalı zeytinyağı pazarındaki liderliklerini de kaptırmamak adına İspanya başta olmak üzere bu ülkeler her taraftan zeytinyağı topluyorlar. Bizim ülkemizde maalesef ulusal ve yerel marketlerin raflarından ürün toplayıp ambalajlı ürünü dökme haline getirip ihracat yapan veya ihracatçıya ham madde sağlayan firmalar var. Bu kriz ancak markalı ürün ihracatımızı artırarak fırsata döner. Dökme zeytinyağı ihracatımızı acilen kapatıp, sadece küçük ambalajlı ve yerli markalı ürünleri serbest bırakmamız gerekiyor” dedi.

Üreticiler Uyarıyor

İkram Gıda AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldız da, zeytin ve zeytinyağında ihracattan dolayı fiyatların yükseldiğine dikkati çekerek şunları kaydetti: “Dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama getirilmezse üç ay sonra Türkiye’de sofralık zeytin kalmayacak. Sebebi, Avrupa kadar olmasa da Türkiye’de de bu yıl zeytin çok az. İvedi bir şekilde müdahale edilmezse Ocak-Şubat aylarında marketlerde zeytinyağının litre fiyatı 300-350 liraya, sofralık zeytin fiyatları ise 400-450 liraya kadar çıkacaktır.”