Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yunanistan'da Yeni Parlamento Göreve Başladı

Yunanistan'da 25 Haziran seçimlerinde parlamentoya giren milletvekilleri yemin ederek göreve başladı. Parlamentoda 3 farklı yemin prosedürü uygulandı. İlk kez 8 siyasi parti yer alan yeni parlamentoda iktidardaki Yeni Demokrasi'nin 158, ana muhalefetteki SYRİZA'nın 48 milletvekili bulunuyor. Başbakan Kiriakos Miçotakis'in parlamentoya girmek için seçim barajını yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarmayı düşündüğü konuşuluyor.

Yayın Tarihi: 04.07.2023 08:33
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yunanistan'da Yeni Parlamento Göreve Başladı

Yemin Töreni

Yunanistan’da, 25 Haziran seçimlerinde parlamentoya giren 300 milletvekili, dün yemin ederek göreve başladı. Parlamentoda 3 ayrı yemin prosedürü uygulandı. Önce milletvekillerinin büyük bölümü, Atina Başpiskoposu Yeronimos ile din adamalarının huzurunda “Tanrı, İsa ve Kutsal Ruh adına, vatan ve demokratik rejime bağlı kalacağıma, anayasa ve kanunlara uyacağıma ve görevlerimi yerine getireceğime yemin ederim” diye yemin etti.

Kuran İle Yemin Etti

Ardından Müslüman Türk Azınlığı’nın yoğun yaşadığı Batı Trakya’da, Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) ve sosyalist Pasok’tan milletvekili seçilen Özgür Ferhat, Hüseyin Zeybek, Burhan Baran ve İlhan Ahmet Kuran-ı Kerim’e el basarak “Allah ve onun peygamberi Muhammed adına” diye başlayan yemini okudu. Son olarak ise dini yemin vermek istemeyen milletvekilleri “Vicdanım ve şerefim adına” diye başlayan yemini söyledi.

Yeni Parlamento

Yunanistan’da yeni parlamentoda, ilk kez 8 siyasi parti yer alıyor. İktidardaki merkez sağcı Yeni Demokrasi’nin (ND) 158, ana muhalefetteki SYRİZA’nın 48, sosyalist Pasok’un 32, Komünist partisinin 20, popülist-aşırı milliyetçi Yunan Çözümü’nün ve mahkeme kararı ile suç örgütü ilan edilen Altın Şafak’ın uzantısı olan Spartalıların 12’şer, dinci Zafer’in 10, solcu Hürriyet Rotası’nın da 8 milletvekili bulunuyor.

Seçim Barajı Planı

Muhalefetin toplamı, 142 milletvekilinden oluşsa da 7’ye ayrılmış durumda. Özellikle Spartalılar ve Zafer partilerinin, parlamentonun çalışmalarını sekteye uğratabileceğinden endişe duyulan Atina’da, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in parlamentoya girmek için barajı yüzde 3’den yüzde 5’e çıkarmayı düşündüğü konuşuluyor.