Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yumurta Haşlama İpuçları ve Yumurtanın Faydaları

Kahvaltıda uzmanlar mutlaka haşlanmış yumurta tüketilmesini öneriyor. Ancak yumurta haşlarken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Yumurtaları bir tencereye koyup, üzerlerini sadece birkaç milimetre geçecek kadar oda sıcaklığında su ekleyin. Yumurtaları haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarmak gerekiyor. Yumurtanın pek bilinmeyen 7 faydası ortaya çıkarıldı. Yumurtanın yemesi kolay da soyması bazen büyük dert. Yumurtayı haşlamaya başlamadan önce suyun içine bir çay kaşığı tuz ya da karbonat eklemelisiniz. Bayat yumurtaların nasıl anlaşılacağına dair birkaç ipucu vererek, sağlıklı beslenmenizi desteklemek istiyoruz.

Yayın Tarihi: 08.08.2023 00:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yumurta Haşlama İpuçları ve Yumurtanın Faydaları

Kahvaltıda Uzmanlar Haşlanmış Yumurta Tüketimini Öneriyor

Kahvaltıda uzmanlar mutlaka haşlanmış yumurta tüketilmesini öneriyor. Ancak yumurta haşlarken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Eğer haşladığınız yumurta çabuk kırılıyor veya çatlıyorsa işte işinize yarayacak aşçılık sırları.

Yumurta Nasıl Haşlanır?

Yumurtaları bir tencereye koyup, üzerlerini sadece birkaç milimetre geçecek kadar oda sıcaklığında su ekleyin. Harlı ateşte yumurtaları kaynatın. Fokurdamaya başlayınca da altını kapatın.

Yumurtayı suda kaynattıktan sonra rafadan olması için 2-3 dakika; kayısı kıvamı için 5-6 dakika bekletmek yetmektedir. Katı yumurta için yumurtayı kaynar suda ve kısık ateşte 12-13 dakika pişirmek gerekiyor.

Bu Taktikle Çatlamıyor

Yumurtaları haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarmak gerekiyor. Eğer buzdolabından çıkarır çıkarmaz haşlamaya çalışırsanız ısı değişimi nedeniyle yumurtalar çatlayacaktır. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyin ya da pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir çay tabağı koyun. Hiç olmadı, suyun içerisine 1-2 kürdan ekleyin.

Yumurtayı ocağa koyduktan 2-3 dakika sonra tencereye 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Tuz sayesinde de yumurtalar çatlamayacaktır. İsterseniz karbonatta ekleyebilirsiniz.

Yumurtanın Faydaları

Yumurta deyip geçmemek gerekiyor. Yapılan araştırmalarda yumurtanın pek bilinmeyen 7 yararı ortaya çıkarıldı.

  1. Yumurta, protein açısından zengindir ve vücuttaki kasların gelişimini destekler.
  2. Yumurta, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatır ve cilt sağlığına katkıda bulunur.
  3. Yumurta, içeriğinde bulunan B12 vitamini sayesinde sinir sistemi sağlığını korur.
  4. Yumurta, içeriğindeki folik asit sayesinde hamile kadınlar için oldukça faydalıdır ve bebeğin gelişimini destekler.
  5. Yumurta, içeriğindeki kolin sayesinde beyin sağlığına katkıda bulunur ve hafızayı güçlendirir.
  6. Yumurta, içeriğindeki demir sayesinde kansızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.
  7. Yumurta, içeriğindeki çinko sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.

Yumurta Soyma İpuçları

Yumurtanın yemesi kolay da soyması bazen büyük dert. İşte size bir çırpıda yapabileceğiniz, pratik mi pratik yumurta soyma yöntemi…

Yumurtayı haşlamaya başlamadan önce suyun içine bir çay kaşığı tuz ya da karbonat eklemelisiniz. Haşlanmış yumurtanızın kabuğunun çok kolay soyulmasını istiyorsanız haşlarken suyun içine bir çorba kaşığı sirke koyun.

Yumurtaları haşlamadan önce oda sıcaklığında bekletin, sonrasında haşlayınca kabuğu daha kolay soyulacaktır.

Yumurtalar piştiğinde sıcak sudan alarak kaşığın üstüne koyup soğuk suya tutun. Bu püf noktası, hem yumurtaların sıcak suda pişmesini önleyebilir hem de daha hızlı soğumasına yardımcı olursunuz.

Bayat Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Taze yumurta, sağlıklı bir beslenme için önemli bir kaynak olabilir. Ancak, bayatlamış yumurtaların tüketilmesi sağlık açısından risk taşıyabilir. Bayat yumurtaların nasıl anlaşılacağına dair birkaç ipucu vererek, sağlıklı beslenmenizi desteklemek istiyoruz.

  1. Koklama Testi: Yumurtayı kırın ve koklayın. Eğer kötü bir koku varsa, yumurta bayatlamış demektir.
  2. Su Testi: Yumurtayı bir kase suya bırakın. Eğer yumurta suyun üstünde yükseliyorsa, bayatlamıştır.
  3. Görüntü Testi: Bayat yumurta, taze yumurtaya göre daha sıvıdır. Yumurtayı kırın ve sarısını ve beyazını kontrol edin. Eğer sarısı yayılmışsa ve beyazı sıvıysa, yumurta bayatlamıştır.
  4. Tarih Kontrolü: Yumurtaların üzerindeki son tüketim tarihlerini kontrol edin. Eğer tarih geçmişse, yumurta bayatlamış demektir.