Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

YSK, Dünya Seçim Organları Birliği'nden Şeffaflık Ödülü Aldı

Yüksek Seçim Kurulu, Kolombiya'da düzenlenen A-WEB toplantısında ödül kazanarak Türkiye'nin seçim sistemini taçlandırdı.

Yayın Tarihi: 25.10.2024 20:26
Güncelleme Tarihi: 25.10.2024 20:26

YSK, Dünya Seçim Organları Birliği'nden Şeffaflık Ödülü Aldı

YSK'ya Şeffaflık Ödülü

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kolombiya'nın başkenti Bogota'da gerçekleştirilen Dünya Seçim Organları Birliği (A-WEB) 6. Genel Kurul'unun açılışında "Seçimlerde En İyi Uygulamalar ve Şeffaflık Ödülü" ile onurlandırıldı. Ödül, YSK Başkanı Ahmet Yener ve YSK Üyesi Serdar Mutta tarafından kabul edildi.

Toplantı Değerlendirmeleri

Yener ve Mutta, aldıkları ödül sonrası Anadolu Ajansı muhabirine yaptıkları değerlendirmede, toplantı boyunca diğer ülkelerin seçim kurulu temsilcileri ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti. Yener, Türkiye'ye döndüklerinde elde ettikleri izlenim ve tecrübeleri YSK ile paylaşacaklarını belirtti.

Seçim Sistemi ve Katılım Oranı

Yener, Türkiye'de seçim sisteminin kusursuzlaştırılması için çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, "Dünyada seçim kurulunda hakimlerden oluşan tek kurul Türkiye Yüksek Seçim Kurulu'dur. Bu durum, sistemimizi diğer ülkelerden ayırıyor" diye konuştu.

Ayrıca, Türk halkının sandığa katılım oranının "oldukça yüksek" olduğunu belirten Yener, "Katılım oranımız yüzde 80'lerin altına düşmüyor. Bu, Türk halkının demokrasisine ne kadar bağlı olduğunun göstergesidir. Çoğu ülkede bu oran yüzde 40 ile 50 arasında değişiyor," dedi.

Elektronik Oylama ve Gelecek Planları

A-WEB Genel Kurul Konferansı'nda, seçim sistemleri ve yapay zeka üzerine yapılan sunumlar hakkında bilgi veren Yener, "Burada edindiğimiz izlenimlere dayanarak Türkiye'nin mükemmel bir seçim sistemine sahip olduğunu söyleyebilirim" dedi. Ayrıca, bir sonraki A-WEB Genel Kurul Toplantısı'nın Filipinler'de yapılacağını hatırlatıp, Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceklerinin altını çizdi.

YSK Üyesi Serdar Mutta ise, Türk halkının demokrasiye olan inancının oldukça yüksek seviyede olduğunu dile getirerek, "Türkiye'deki seçim sistemi, diğer ülkelerle kıyaslandığında çok daha sağlıklı ve işlevsel" ifadesini kullandı. Ayrıca, toplantıya katılan ülkelerin mevcut elektronik oylama sistemleri hakkında bilgi alışverişinde bulunduğunu belirtti.

Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen Dünya Seçim Organları Birliği (A-WEB) 6. Genel...

Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen Dünya Seçim Organları Birliği (A-WEB) 6. Genel Kurul'unda Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK), "Seçimlerde En İyi Uygulamalar ve Şeffaflık Ödülü" verildi. Törende, YSK adına ödülü YSK Başkanı Ahmet Yener (solda) ve YSK Üyesi Serdar Mutta (sağda) aldı.