Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yıldızların İç Sesleri: Northwestern Üniversitesi'nde Yapılan Çalışma

Northwestern Üniversitesi'ndeki bilim insanları, yıldızların içgüdüsel olarak ne kadar parıldaması gerektiğini belirleyerek, yıldızların iç yapısını ve parıltısını duyma imkanı sundu. Bu çalışma, gelecekteki uzay teleskoplarının yıldızların iç bölgelerini incelemesine olanak sağlayacak.

Yayın Tarihi: 05.08.2023 00:40
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yıldızların İç Sesleri: Northwestern Üniversitesi'nde Yapılan Çalışma

Gökyüzündeki Parlayan Yıldızların Gizli Sesleri

Gökyüzündeki parlayan yıldızlar, geceleri bize muhteşem bir manzara sunar. Göz kamaştırıcı ışıklarıyla uzak diyarlara göndeririz düşlerimizi. Ancak yıldızlar sadece ışıklarıyla değil, kendi içlerinde gizli bir 'titreşim' ile de bize büyülü bir gösteri sunarlar. Northwestern Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, yıldızların yüzeyindeki gazların hareketiyle oluşan bu titreşimlerin sesini bilgisayar ortamında simüle ederek insanlara sunmayı başardılar.

Yıldızların İç Seslerini Duyabilmek

Oluşturdukları bu yeni modeller sayesinde, yıldızların içgüdüsel olarak ne kadar parıldaması gerektiğini ilk kez belirleyebildiler. Bu sayede dinleyiciler, yıldızların iç yapısını ve parıltısını duyma imkanına sahip oldular. Bu etkileyici çalışma 27 Temmuz tarihinde 'Nature Astronomy' dergisinde yayınlandı.

Yıldızların İç Sesleri ve Gelecekteki Araştırmalar

Bu konveksiyon bölgesi, en az Güneş'in kütlesinin 1.2 katı kadar olan yıldızların çekirdeklerinde yer alıyor. Soğuyan hava düşer, ısınıp tekrar yükselir, bu da ısı taşıyan bir hareket şeklidir. Bu süreç aynı zamanda yıldızlarda parlamaya neden olan küçük dalgalara sebep olur. Araştırmacılar, dalga özelliklerini, dalga karakteristiklerini ve bu dalgaların gözlemlenebilir özelliklerini inceleyen önceki çalışmalara dayanarak, yeni simülasyonlarında yıldızların parlaklığını etkileyen bu konveksiyon oluşturan dalgalanmaların özelliklerini tüm detaylarıyla kapsayan fiziksel modeller oluşturdular.

Yıldızların İç Sesleri ve Evrenin Oluşumu

Bu keşif sayesinde bilim insanları, yıldızlara simülasyon ortamında şarkı bile söyletme imkanına sahip oldular. Ayrıca yıldızların iç yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmek, biz insanların hayatı için yaşamsal öneme sahip elementlerin nasıl oluştuğunu anlamamıza yardımcı olacaktır.