Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yeşil Mutabakat Uyum Projesi ile İhracatçılara Destek

Bakan Bolat, ihracatçı firmalara yönelik yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde destek sunacaklarını açıkladı.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 13:50
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 14:36

Yeşil Mutabakat Uyum Projesi ile İhracatçılara Destek

Yeşil Mutabakat Uyum Projesi Tanıtım Toplantısı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Yeşil Mutabakat Uyum Projesi Desteği" tanıtım toplantısında ihracatçı firmalar için önemli açıklamalarda bulundu.

Destek Hedefimiz

Bolat, "Hedefimiz yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde ihracatçı firmalarımıza yol göstermektir" diyerek, şirketler tarafından alınan danışmanlık hizmet giderlerinin 5 yıl boyunca %50 oranında destekleneceğini ve toplamda 10 milyon liraya kadar Bakanlık tarafından destekleneceğini belirtti.

Ekonomik Büyüme ve Dış Ticaret Başarısı

Toplantıda Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte %5,7 büyüdüğünü hatırlatan Bolat, bu büyümenin 1,6 yüzde puanının dış ticaretten geldiğini vurguladı. İhracatın geçen yıl 255,4 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.

Gümrük Birliği ve AB ile Ticaret

Gümrük Birliği düzenlemesiyle 2023 yılında Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ticaretin 211 milyar dolara çıkacağı öngörülürken, bunun 104 milyar dolarının Türkiye, 107 milyar dolarının ise AB ihracatından kaynaklandığı ifade edildi.

Yeşil Dönüşüm Süreci

Bolat, yeşil dönüşüm süreçlerinden etkilenen 6 sektörün AB ile gerçekleştirdiği toplam ihracatta %49 paya sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, döngüsel ekonomiye geçiş kapsamında uygulanacak eko-tasarım kurallarının da AB pazarındaki ihracata doğrudan etki edeceği vurgulandı.

Tanıtım Portalı ve Program Aşamaları

Danışmanlık hizmetleri için oluşturulan responsible.gov.tr portalında firmaların mevcut durum analizini yapabileceklerini dile getiren Bolat, programın üç aşamadan oluşacağını açıkladı. İlk aşamada mevcut durum analizi, ikinci aşamada sürdürülebilirlik yol haritasının uygulanması ve son aşamada projelerin izleme ve doğrulama hizmetleri desteklenecek.

Finansal Raporlama Üzerine İşbirliği

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun finansal raporlama ve bağımsız denetim alanındaki çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.