Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yerli Üretimde Öncelikli Ürünler Yenilendi

Kritik ham maddeler ve yenilikçi teknoloji alanları, yerli üretim öncelikli ürünler listesine eklendi.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 10:52
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 10:52

Yerli Üretimde Öncelikli Ürünler Yenilendi

Yerli Üretimde Önemli Güncelleme

Katma değerli üretimin artırılması hedefi kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan "Öncelikli Ürün Listesi" güncellendi. Yeni listeye, kritik ham maddeler ile yenilikçi teknoloji alanlarına dair öncelikler eklendi.

Resmi Gazete'de Yayınlandı

"Öncelikli Ürün Listesi Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklik, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi çerçevesinde gerçekleştirildi.

Kritik Alanlar ve Sektörler

Liste güncellenirken, Orta-yüksek ve yüksek teknoloji düzeyine sahip sektörler arasında kimya, eczacılık, tıbbi ve dişçilikle ilgili araç gereçler imalatı, bilgisayar, elektronik ve optik, elektrikli teçhizat, makine ve ulaşım araçları gibi alanlara odaklanıldı.

Kritik Ham Maddeler Belirlendi

Güncellenen öncelikli ürünler listesi, 20'den fazla kritik ham maddeyi içeriyor. Bu maddeler arasında antimon, arsenik, kobalt, boksit ve lityum gibi önemli unsurlar var.

Yenilikçi Teknolojiler Ekleniyor

Ayrıca, yenilikçi teknoloji alanlarına ilişkin öncelikli ürünler de listeye eklendi. Afet teknolojileri, biyoteknoloji, akıllı yaşam teknolojileri, döngüsel ekonomi ve iklim teknolojileri gibi başlıklar altında toplam 62 madde yer alıyor.

Programın Süreçleri Hızlanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ayrıca, "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Uygulama Esasları Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile süreçlerin daha etkin yürütülmesini sağlamayı hedefliyor. Bu bağlamda, tanım maddelerine yeni tanımlar eklenerek, dil birliği sağlandı.