Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yerli Akademisyenlerden Kanserle Mücadelede Önemli Buluş

Amasya, Gaziantep ve Turgut Özal üniversitelerinden akademisyenler, kanserli hücrelerle mücadelede yeni bir molekül sentezledi. Patent alındı.

Yayın Tarihi: 20.08.2024 14:39
Güncelleme Tarihi: 20.08.2024 14:39

Yerli Akademisyenlerden Kanserle Mücadelede Önemli Buluş

Academic Breakthrough in Cancer Research

Amasya, Gaziantep ve Turgut Özal Üniversiteleri ile işbirliği yapan akademisyenler, kanserli hücreler üzerindeki etki potansiyeli yüksek bir sentez geliştirdi.

Yeni Sentez, Patentle Tescillendi

Kanserli hücrelerdeki heterosiklik kalkon sentezi alanında gerçekleştirilen bu çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Amasya Üniversitesi adına patent almıştır. Projede yer alan Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, Prof. Dr. Emine Elçin Emre ve Dr. Öğr. Üyesi Bedriye Seda Kurşun Aktar, araştırmalarını bu yeni molekül üzerinde yoğunlaştırdı.

Kanserin Ciddiyeti ve İhtiyaçlar

Prof. Dr. Yağlıoğlu, kanserin, gelişmiş ülkelerde kalp-damar hastalıklarının ardından en yaygın ikinci ölüm sebebi olduğunu vurgulayarak: "Hücrelerin kontrolsüz bölünmesi sonucunda ortaya çıkan bu hastalıkla mücadelenin gerekliliğine dikkat çekmekteyiz," dedi.

Yeni Antikanser Moleküllerinin Önemi

Yağlıoğlu, kanser tedavisinde daha güvenli ve etkili moleküllere olan gereksinimi vurguladı. Bu bağlamda, kanserin giderek daha fazla türünün ortaya çıkması ve tedaviye direnç geliştiren tümör hücreleri sebepleriyle antikanser moleküllerine yönelik çalışmaların önemli olduğunu ifade etti.

Kalkonların Önemi ve Kullanım Alanları

Açıklamalarında kalkonların antibakteriyel, antifungal ve antikanser özellikleri nedeniyle dikkat çektiğini belirten Yağlıoğlu, sentezlenen bileşiklerin HeLa ve PC3 kanser hücrelerine karşı test edildiğini ve önemli antikanser aktivasyon gösterdiğini belirtti.

Başarılar ve Teşekkür

Amasya Üniversitesi tarafından yapılan resmi açıklamada, bu önemli buluşun tescil edildiği duyurulmuş ve proje ekibi tebrik edilmiştir.

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin...

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin kanserli hücrelerle mücadeledeki sentez çalışması patent aldı. Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, açıklamalarda bulundu.