Yeni Vergi Düzenlemesinin Amaçları
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda onaylanan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile vergi gelirlerinin artırılması, vergiye uyumun sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Kayıt Dışı Faaliyetlere Yönelik Önlemler
Kanun, vergi dairesinin bilgisi dışında kayıt dışı faaliyetlerde bulunan mükellefler için vergi ziyaı cezasını %50 artırımlı uygulanmasını öngörüyor. Ayrıca, Vergi Usul Kanunu kapsamındaki usulsüzlük cezaları için yapılan değişiklikler, kayıt dışılıkla mücadelede daha sıkı kontroller sağlanacak.
Yeni İstihdam Düzenlemeleri
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) personeline, normal mesai saatleri dışında çalıştıkları her saat için ek ödeme yapılacak. Bu düzenlemenin, GİB budçesine yıllık 348,6 milyon lira etkisi olması bekleniyor.
Vergi İstisnaları ve Ekonomik Etkiler
Kamu yararına olmayan deniz taşıma araçlarına sunulan KDV istisnası kaldırılacak ve yıllık 5,4 milyar lira gelir etkisi oluşturacak. Serbest bölgelerdeki kurumların yurt içine satışlarına uygulanan vergi istisnası iptal edilirken, sadece ihracata yönelik kazançların vergiden muaf tutulması planlanıyor.
Emekli Aylıkları ve Prim Düzenlemeleri
En düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira belirlenerek, bu durumdan 3,7 milyon kişi etkilenecek. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %2,25 olarak belirlenmiştir.
Yurt Dışı Çıkış Harcı
Yurt dışına çıkış yapan vatandaşlardan alınacak harç 500 liraya yükseltilecek ve bu miktarın her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılması planlanıyor. Bu düzenlemenin yıllık gelir etkisi ise 4,3 milyar lira olması öngörülüyor.