Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yeni Dişler İçin Yapılan Çalışmalar

Kaybedilen dişlerin yerine takma diş veya implant kullanılarak telafi edilirken, Kyoto Üniversitesinde yapılan bir çalışma ile çürüyen veya çekilen dişlerin yeniden çıkması mümkün görünmektedir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, USAG-1 isimli bir proteinin engellenmesiyle diş çıkışının arttığı gözlemlenmiştir. Bu keşif sonucunda yeni diş oluşumuna olanak sağlayan bir tedavi geliştirilmiştir. Ancak bu tedavinin insanlarda aynı etkiyi gösterip göstermeyeceği henüz kesinlik kazanmamıştır.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 23:08
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yeni Dişler İçin Yapılan Çalışmalar

Kaybedilen Dişlerin Yerine Yeni Dişlerin Çıkması Mümkün Olabilir

Kaybedilen dişlerin yerine günümüzde takma diş veya implant kullanılarak telefi ediliyor. Bilindiği üzere çocuk dönemi haricinde kaybedilen dişlerin yerine yenisinin çıkması pek mümkün olmuyor. Lakin Kyoto Üniversitesinde 2005 yılından bu yana yapılan bir çalışma ile çürüyen veya çekilen dişlerin yeniden çıkması mümkün gibi görünüyor. Tedavinin başarılı olması halinde kaybedilen üretilecek bir ilaçla dişlerin yerine gelmesi mümkün olacak gibi görünüyor.

Farelerin Diş Sayısında Artış Gözlemlendi

Farelerde yapılan bazı gen silme çalışmaları sonrasında farelerin diş sayısında belirgin bir düşüş olduğu fark edildi. Japonya'daki bir hastanenin baş araştırmacısı ve diş hekimliği ve ağız cerrahisi bölümünün başkanı Katsu Takahashi ise bu durumun tersine çevrilmesi halinde diş sayılarında artışın sağlanıp sağlanmayacağı araştırmaya başladı. Yaptığı araştırma sonucunda farelerin diş sayısında gerçekten bir artış olduğunu tespit etti. Araştırmacılar, USAG-1 isimli bir proteinin, yeni diş oluşumlarının önüne geçtiğini tespit etti ve bu proteinin hücrelerden bloke edilmesiyle daha fazla diş çıkmasını sağladı. Bu keşiften sonra USAG-1 proteinini bloke eden bir antikor ilacı geliştirildi ve bazı dişleri olmayan fareler, bu ilaç sayesinde yeni dişlerine kavuştu. Bu tedavi, dünya çapında ilk kez yeni diş oluşumuna olanak sağladı.

Tedavi Devam Ediyor

Söz konusu araştırma neticesinde alınan sonucun insanlarda da aynı etkiyi göstereceğine dair henüz kesin bir bilgi bulunmuyor. Bilim insanları farklı anatomiye sahip insanlar üzerinde olumlu ve olumsuz etkilerini ayrıntılı bir şekilde gözlemlemek için kolları sıvamış vaziyette. İlacın başarılı olması ile birlikte diş kaybına son vermesi bekleniyor. Takahashi ve ekibi, 2025'e kadar güvenlik çalışmalarının, 2028'e kadar ise doz çalışmalarının tamamlanması için çalışmalara başladı. Eğer her şey planlandığı gibi giderse 2030 yılında araştırmayı nihai sonuca bağlamayı hedefliyor.