Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yeni Banknot Paralar Yolda! 500, 1000 ve 2000 TL Banknotlar ve 5, 10 Türk Lirası Madeni Para Tasarımı Ortaya Çıktı

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş ve döviz kuru karşısında Türk Lirası'nın değer kaybı ile beraber yeni banknot ve madeni para tasarımları gündeme geldi. 500, 1000 ve 2000 TL banknotlar ile 5 ve 10 Türk Lirası madeni paralarının basılması konusu tartışılıyor.

Yayın Tarihi: 06.07.2023 18:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yeni Banknot Paralar Yolda! 500, 1000 ve 2000 TL Banknotlar ve 5, 10 Türk Lirası Madeni Para Tasarımı Ortaya Çıktı

Yeni Banknot Paralar Yolda!

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş ve döviz kuru karşısında Türk Lirası'nın yaşadığı değer kaybı ile beraber yeni paraların basımı gündeme gelmişti. Yapılan zamlarla fiyatların rekor seviyeye ulaşması cepte taşınan para miktarını arttırırken ödeme yaparken kullanılan paranın azaltılması için yeni kağıt banknot para basımı ve madeni para basımı gündeme gelmişti.

Başta ekonomist Özgür Demirtaş olmak üzere pek çok ekonomistin 2022 yılından bu yana savunduğu yeni kağıt para basımı konusunda yeni iddialar gündeme taşındı.

Merkez Bankası Yönetimi Değişti, Kağıt Banknot Para Basımı İçin Düğmeye Basıldı!

2022 senesinde gündeme gelen 500 TL kağıt banknot para basımı hakkında o dönemde TCMB Başkanlık koltuğunda oturan Şahap Kavcıoğlu enflasyonun geçici olduğunu öne sürerek böyle bir hamleye ihtiyaç olmadığını belirterek iddiaları yalanlamıştı. Yapılan seçimlerin ardından ekonomi yönetimi sil baştan değişirken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Ortodoks politikalara dönüş yapması ile beraber kağıt para basımı bir kere daha gündeme taşındı.

500 TL'lik Yeni Kağıt Para Basılacak mı, Yeni 500 TL Banknot Tasarımı Nasıl Olacak?

Para basılması iddialarının gündeme gelmesi ile bir kere daha tasarım da tartışmalara açıldı. Sosyal medyada yayılan 500 TL kağıt banknot para tasarımı üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi yer alırken paranın rengi mavi olarak yer aldı. Ancak söz konusu resmin resmi kaynaklar tarafından yayımlanmaması ve konu hakkında henüz TCMB ya da Darphane tarafından resmi açıklama yapılmaması resmin doğruluğunu tartışmalara açıyor. Söz konusu resmin gerçek tasarımı yansıtıp yansıtmadığı bilinmiyor.

Kağıt 1000 TL Banknot ve Madeni 5 TL, 10 TL Çıkacak mı, Darphane Basacak mı?

Kağıt paraların basımı konusunda da merak edilen bir diğer husus ise kağıt 1000 ve 2000 TL banknot basılacağı yönünde. Ekonomistler bugünkü değerler üzerinden hesaplandığında kağıt 2 bin TL'lik banknot paranın basılması görüşünü savunurken yine bozuk 5 TL ve madeni 10 TL para basımının artık ertelenemeyecek bir zorunluluk olduğunu dile getirmişlerdi. Söz konusu iddialar gündemi meşgul etmeye devam ederken vatandaşlarda artık yeni paraların basılmasını istemeye başladı. Konu hakkında darphane ve TCMB tarafından yapılacak açıklamalar takip edilecek.

500 TL Banknotlar ve 5, 10 TL Madeni Paralar Gündemde!

Hızla yükselen enflasyon sebebiyle 200 TL banknotlar artık market ihtiyacını karşılayamaz hale geldi. Ekonomide normalleşme ve rasyonel yönetime geçişin ilk adımı olarak ekonominin başına eski bakan Mehmet Şimşek getirildi. Mehmet Şimşek'in göreve başlamasıyla birlikte TCMB ilk toplantısında az da olsa faizi yükseltti. Önümüzdeki süreçte faizin kademeleri olarak yükselmesi bekleniyor. Durum böyleyken geçtiğimiz yıldan bu yana 500 TL banknotların çıkacağı gündeme geliyor. Yine bir haber de 5 ve 10 TL'lik madeni paraların basılacağı iddiası oldu. Şu anda mevcut dolaşımdaki kağıt paralarda en düşük miktar 5 TL en düşük madeni para ise 1 kuruş ancak piyasada bulunması imkansıza yakın. Geçtiğimiz aylarda madeni 1 TL ve 50 Kuruşların gramajlarındaki değişim sonucu otomatlarda geçmeyeceği iddia edilmiş ancak bu konuda herhangi bir sorun yaşanmamıştı. Ekonomide sık sık gündeme gelen 500 TL'lik banknotların ne zaman basılıp basılmayacağı merak konusu olurken. 5 TL ve 10 TL madeni paralar çıkarsa kağıt paraların kaldırılabileceği iddiası konuşuluyor. Ancak bu konu hakkında resmi atılmış bir adım ya da açıklama bulunmuyor. 5 ve 10 TL kağıt paraların şu anda kaldırılması gündemde değil. Böyle bir durumun oluşabilmesi için öncelikle madeni olarak basılması gerekiyor ya da beklentiler o yönde.