Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yeditepe Üniversitesi'nde Yapay Zeka Değerlendirmesi

Yeditepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Emin Erkan Korkmaz, yapay zekanın geleceğimizdeki etkilerini ve olası endişeleri değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 10:31
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 10:31

Yeditepe Üniversitesi'nde Yapay Zeka Değerlendirmesi

Yeditepe Üniversitesi'nden Yapay Zeka Değerlendirmesi

Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emin Erkan Korkmaz, yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle birlikte hayatımızda önemli değişiklikler olabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Korkmaz, yapay zeka alanındaki yeniliklerin, bu teknolojinin gelecekte pek çok sektörde etkili olacağı yönünde beklentiler yarattığına dikkat çekti. "Yapay zeka teknolojisi ilerledikçe, hayatımızın birçok alanına entegre olması ve bunları dönüştürmesi muhtemeldir. Ancak, etik kullanımı ve insan iş gücü üzerindeki olumsuz etkileri gibi önemli sorunları da göz önünde bulundurmalıyız. Bu endişeleri tartışmaya başlamak, yapay zekanın insanlığa faydalı bir şekilde geliştirilmesini sağlamak açısından kritik öneme sahiptir," dedi.

Yapay Zekanın Sağlık Sektöründeki Rolü

Korkmaz, yapay zekanın sağlık alanındaki olası faydalarını şöyle sıraladı:

  • Doktorlar için hastalıkları hızlı ve doğru teşhis etme imkanı sağlamak,
  • Kişiselleştirilmiş tedavi planlarının oluşturulması,
  • İlaç geliştirme süreçlerinin hızlandırılması.

"Yapay zeka destekli robotik cerrahinin kullanımı, daha hassas operasyonları mümkün kılabilir ve hastaların daha hızlı iyileşmesine olanak tanıyabilir," diyen Korkmaz, ayrıca yapay zeka sayesinde yeni ilaçların ve tedavi yöntemlerinin daha etkin bir şekilde geliştirilebileceğini vurguladı.

Eğitim ve Taşımacılıkta Yenilikler

Korkmaz, yapay zekanın eğitim alanında da önemli katkılar sağlayabileceğini belirtiyor: "Bireysel öğrenci ihtiyaçlarına göre uyarlanmış öğrenme deneyimleri oluşturulabilir. Özellikle engelli öğrenciler için öğrenme ve iletişim süreçlerini geliştirici uygulamalar yapılabilir."

Ayrıca, yapay zekanın trafik yönetimi ve toplu taşıma sistemlerinde kullanıcı dostu çözümler için de etkili olabileceğini ifade etti. "Trafik akışını optimize etmek ve tıkanıklığı azaltmak için yapay zeka sistemleri kurulabilir," diyen Korkmaz, verimli toplu taşıma rotalarının da bu teknolojinin yardımıyla yaratılabileceğinin altını çizdi.

Üretim Süreçlerinde Yapay Zeka

Yapay zekanın sanayideki rolüne de değinen Korkmaz, "Yapay zeka, ekipman arızalarını tahmin ederek önleyici bakım imkanı sunabilir, bu da üretim süresi ve maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca, müşteri destek süreçlerinde sohbet botları ve sanal asistanlar kullanılmaya başlanmıştır," dedi.

Korkmaz, yapay zeka teknolojilerinin tarım sektöründe mahsul verimini arttırmak, hastalık kontrolü ve sulama yönetimi gibi konularda daha etkin bir şekilde kullanılabileceğini de belirtti.