Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yaz Mevsiminde Çocuk Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz mevsiminde çocuklar için güneş çarpmaları, sıvı kaybı, seyahat sonrası hastalıklar ve kulak sağlığına dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi veren Dr. Cansu Yılmaz'ın önerileri.

Yayın Tarihi: 31.07.2023 07:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yaz Mevsiminde Çocuk Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz Mevsiminde Güneş Çarpmalarına Dikkat

Yaz mevsiminde çocuklarda güneş çarpmalarına dikkat çeken Dr. Cansu Yılmaz, özellikle 6 ayın altındaki bebeklerde güneş çarpması durumunda ateş, halsizlik, kusma ve bilinç kaybı gibi belirtilerin görülebileceğini belirtiyor. Ayrıca güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalmanın deri kanseri riskini artırdığını da ekliyor. D vitamini eksikliği durumunda ise güneşe koruyucu sürülmeden 10-15 dakika direkt güneş ışığına maruz kalmak öneriliyor, ancak bu saatlerde daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Sıvı Kaybına Dikkat

Yaz aylarında terleme nedeniyle vücutta aşırı sıvı kaybı olduğunu hatırlatan Dr. Cansu Yılmaz, bu kaybı bol bol su içerek ve sıvı tüketerek yerine koymak gerektiğini belirtiyor. Ancak su ve sıvı kaynaklarının kaynağına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor, kaynağı belli olmayan içme suları ve bu sularla temas eden meyve ve sebzelerin hastalıklara neden olabileceğini ifade ediyor.

Seyahat Sonrası Hastalıklara Dikkat

Gelişmekte olan ülkelere seyahat sonrası çocuklarda görülen hastalıklara da değinen Dr. Cansu Yılmaz, seyahat sonrası dönüşlerde yüzde 8 oranında tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Ateşin en sık görülen belirti olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, enfeksiyonların çoğunlukla solunum yolu, üriner sistem veya orta kulak enfeksiyonu olduğunu söylüyor. Seyahat enfeksiyonlarında ise sıtma, yolculuk diyaresi, denge ateşi ve tifo gibi hastalıkların görülebileceğini ekliyor.

Kulak Sağlığına Dikkat

Yaz mevsiminde kulak sağlığına da dikkat etmek gerektiğini belirten Dr. Cansu Yılmaz, dış kulak yolunda enfeksiyon riskinin arttığını söylüyor. Uzun süre suda kalma veya suyun kulağa kaçması sonucunda enfeksiyon riskinin arttığını ifade ediyor. Ayrıca kulak kirine yatkınlığı olan çocukların yaz tatilinden önce kulak muayenesi yaptırması gerektiğini belirtiyor.