Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yaz Aylarında Ev Eşyası Alışverişinde Artan Vergi Kalemleri

Yaz aylarında ev eşyası alışverişi Türkiye'de en yoğun dönemdir. Ancak vergi artışları ve KDV oranlarının yükselmesiyle alışverişlerde yavaşlama görülüyor. Özellikle mobilya, beyaz eşya ve züccaciye gibi sektörlerde KDV artışının etkileri hissediliyor. Bu durum öncelikle esnafı olumsuz etkiliyor. Mobilya sektöründe ise taksitlendirme seçeneğinin artırılması talep ediliyor. Züccaciyeciler ise KDV indirimi taleplerini dile getiriyor.

Yayın Tarihi: 13.07.2023 08:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yaz Aylarında Ev Eşyası Alışverişinde Artan Vergi Kalemleri

Düğün Sezonunda Artan Vergi Kalemleri

Yaz ayları Türkiye’de ev eşyası alışverişinin en sık yapıldığı dönem olarak biliniyor. Ayrıca bu dönemde evlenecek çiftlerin düğün alışverişleri de önemli bir hareketlilik oluşturuyor. Devam eden fiyat artışları, seçimler ardından yükselen döviz kuru maliyeti gibi etkenlerle yavaşlayan alışverişlerde bu hafta itibarıyla da artan vergi kalemlerinin etkisi görülmeye başlandı.

KDV Artışının Etkileri

Katma Değer Vergisi’ne (KDV) artış yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararıyla mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18’lik Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 20’ye çıkarıldı. Bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10’a yükseltildi. Pazartesi günü başlayan uygulamayla mobilya, beyaz eşya, züccaciye gibi pek çok alanda KDV artışının etkileri görülüyor.

Esnafın Olumsuz Etkilenmesi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni vergi oranlarının her kesim için zorlayıcı olacağını ancak bu gelişmelerden öncelikle esnafın olumsuz olarak etkilendiğini belirtti. Büyük markaların mevcut zamlardan daha fazla fiyat artışı yaparak piyasayı domine etmesi nedeniyle azalan alımların esnafı vurduğuna dikkat çekti.

Taksitlendirme Seçeneğinin Artırılması Talebi

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektöründe fiyat artışının taksitlendirme seçeneğinin artırılması ile desteklenmesini talep etti. Mobilya fiyatının yüksek olması nedeniyle en az 18 ila 24 ay arasında taksitlendirilebilmesinin sektöre hareketlilik getireceğini belirtti.

KDV İndirimi Talepleri

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, porselen, seramik, cam, metal, plastik, ahşap sofra ve mutfak eşyaları ile küçük elektrikli ev ve mutfak aletlerindeki KDV'nin yüzde 8 olması gerektiğini söyledi. Ayrıca düğün sezonunun başlamasıyla birlikte çiftlerin minimum 25 bin TL'yi gözden çıkarmaları gerektiğini ifade etti.