Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

YASED Başkanı Engin Aksoy Türkiye'nin Yatırım Potansiyelini Değerlendirdi

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Engin Aksoy, Türkiye'nin yatırım potansiyelini değerlendirdi. Aksoy, Türkiye'nin küresel doğrudan yatırım akışlarından almayı hedeflediği payı yansıtmadığını belirterek, önümüzdeki dönemde 7,1 milyar dolar tutarındaki yatırımı programlarına almayı planladıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomi politikasının sadece para politikasına indirgenmemesi gerektiğini ve öngörülebilir düzenleyici bir çerçevenin temininin Türkiye'ye yönelik risk algısının olumlu yönde değişiminde önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Yayın Tarihi: 12.07.2023 15:04
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

YASED Başkanı Engin Aksoy Türkiye'nin Yatırım Potansiyelini Değerlendirdi

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Engin Aksoy Türkiye’nin önümüzdeki dönem için yatırım çekme potansiyelini değerlendirdi.

YASED'in düzenlediği basın toplantısında uluslararası doğrudan yatırımlara (UDY) ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aksoy, 2022 yılı küresel UDY rakamının, küresel olumsuzlukları yansıtan ve beklediğimiz bir şekilde yüzde 12 düzeyindeki bir düşüşle 1,3 trilyon dolara gerilediğini belirtti.

Aksoy, Türkiye'nin küresel UDY akışlarından almayı hedeflediği payın 1,5 civarında olduğunu ve geçtiğimiz sene ve bu sene 13,3 milyar dolar düzeyinde bir yatırım çektiklerini ifade etti.

Aksoy, Türkiye'nin potansiyelini yansıtmadığını belirterek şunları söyledi:

'Bu rakam ve kompozisyon, ülkemizin iddiasını ve potansiyelini yansıtmamaktadır. Türkiye'nin konumu, pazar büyüklüğü, altyapısı, genç nüfusu ve insan kaynakları ile gerçek bir potansiyel taşıdığını vurgulayarak, üye şirketlerin önümüzdeki dönemde 7,1 milyar dolar tutarındaki yatırımı programlarına almayı planladıklarını belirtti.

Ekonomi politikası sadece para politikasına indirgenmemeli

Aksoy, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı kademeli sadeleştirme ve makro ihtiyati önlemlerine ilişkin değerlendirmesinde, ekonomi politikasının para, maliye, gelirler ve sektörel politikalar olarak bir bütün olduğunu dile getirdi.

Aksoy, ekonomi politikasının sadece para politikasına indirgenmemesi gerektiğini düşündüklerini belirterek, Türkiye'nin finansman koşullarını sağlamak için para politikasında değişiklikler yaptığını ancak bu değişikliklerin öngörülebilirliği azalttığını ve firmaları finansmana erişim açısından zorladığını ifade etti.

Aksoy, vergi artışlarına ilişkin olarak şunları söyledi:

'Son vergi artışlarının geçici olduğunu temenni ediyoruz. Daha rekabetçi bir kurumlar vergisi uygulamasına geçilmesi ve öngörülebilir düzenleyici bir çerçevenin temin edilmesi Türkiye'ye yönelik risk algısının olumlu yönde değişiminde büyük rol oynayacaktır.'