Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yargıtay'dan İşçilerin Fazla Mesai Ücretleriyle İlgili Emsal Karar

Yargıtay'a uzanan bir dava sonucunda işçilerin fazla mesai ücretleriyle ilgili önemli bir emsal karar çıktı. Bir işçi, işten çıkarılmasının ardından fazla mesai ücretlerini talep etti ve mahkeme davayı kısmen kabul etti. Ancak, Adalet Bakanlığı'nın talebi üzerine dosya Yargıtay'a taşındı ve Yargıtay, ödenmeyen fazla çalışma ücretinin en yüksek banka mevduat faizi ile tahsil edilmesi gerektiğine hükmetti. Bu karar, emsal olarak diğer içtihatları etkileyecek bir öneme sahip.

Yayın Tarihi: 07.08.2023 15:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yargıtay'dan İşçilerin Fazla Mesai Ücretleriyle İlgili Emsal Karar

Yargıtay'a uzanan davada, yüksek mahkemeden işçilerin fazla mesai ücretleriyle ilgili emsal teşkil edecek bir karar çıktı.

Dava konusu olayda, bir işçi 2 yıldır çalıştığı şirketten sözleşmesi feshedilerek gönderildi. İşten çıkarılan işçi, şirketten fazla mesai ücretlerini talep etti. Dosya önce arabulucuya yönlendirildi, ancak anlaşma sağlanamadı ve dosya iş mahkemesine taşındı. İşçi, fazla çalışma yapmasına rağmen bu çalışmaların karşılığı olan fazla çalışma ücretinin ödenmediğini ve tanık beyanlarıyla ispatlanabileceğini belirtti. İşçi, 10 bin TL fazla çalışma ücretinin davalı şirketten tahsil edilmesini talep etti. Davalı işveren ise iddiaları reddetti.

Mahkeme, davayı kısmen kabul ederken, Adalet Bakanlığı hükmün kamu yararına bozulmasını talep edince dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'ne taşındı. Yüksek mahkeme, davacının ödenmeyen fazla çalışma ücretinin en yüksek banka mevduat faizi ile tahsilini talep ettiği belirtildi. Ancak, mahkemenin kanuni faiz uygulanması yönünde hüküm kurduğuna işaret edildi. Daire kararında İş Kanunu'na göre gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranının uygulanması gerektiğini vurguladı. Karar emsal olarak içtihatlara girdi.