Yabancıların Türkçe Kullanım Hataları Yapay Zeka ile Tespit Ediliyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde geliştirilen bir yazılım sayesinde yabancıların Türkçe kullanım hataları yapay zeka tarafından tespit ediliyor.
Geliştirilen Yazılımın Detayları
İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit'in liderliğinde Doğal Dil İşleme Araştırma Grubu, yabancıların Türkçe kullanım hatalarını tespit etmek ve düzeltmek üzere bir çalışma başlattı.
Prof. Dr. Eryiğit, Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) çerçevesinde birçok araştırmacının katkılarıyla bu çalışmanın gerçekleştirildiğini açıkladı. İlk olarak, yabancıların Türkçe öğrenimini kolaylaştırmak için bir mobil uygulama geliştirilmeye başlandı.
Hata Tespitinde Yapay Zeka Kullanımı
Eryiğit, "Çalışmamızda, farklı demografik kökenlerden gelen yabancı öğrencilerin Türkçe dilinin hangi sırayla öğretileceği, hangi konuların öncelikli olacağı ve genişletilmesi gereken alanları belirlemeye başladık" şeklinde konuştu.
Ayrıca, İngilizce ve Çince gibi yaygın dillerde eğitilmiş yapay zeka teknolojilerinin Türkçe gibi dillerde yeterli veri bulunmadığı için etkili olamadığını belirtti.
Hata Etiketleme Standardı Geliştirilmesi
Yabancıların Türkçe kullanım hatalarını tespit etmek için dünya dillerini kapsayan bir hata etiketleme standardı geliştirdiklerini ifade eden Eryiğit, bunun uluslararası düzeyde yayımlandığını kaydetti.
Öğretmenler ve Yapay Zeka İş Birliği
Oluşturulan etiketleme standartlarının öğretmenler tarafından kullanılarak yabancı öğrencilerin dil hatalarının sürekli olarak işaretlendiğini ve yapay zeka destekli yazılımların bu etiketleri değerlendirerek öğrenci hatalarını belirlediğini aktaran Eryiğit, cümle içindeki hata türlerinin otomatik olarak tespit edilebildiğini belirtti.
Eğitime Katkıları ve Gelecek Hedefleri
Eryiğit, yazılımların öğretmenlere sunacağı verilerle, öğrencilerin hangi konularda sorun yaşadığını takip etmek ve eğitim müfredatlarını buna göre güncellemek için önemli bir fırsat sunduğunu vurguladı.
Yapay zeka yazılımlarının, Türkçe öğrenimi konusunda önemli bir atılım yapılmasına olanak sağlayacağını ifade eden Eryiğit, Türkçeye olan ilginin arttığını ve bu alanda daha fazla araştırma fonu oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.