Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yapay Zeka Eğitimi ve Küresel Teknoloji Gelişmeleri

Yerli çözümler, teknolojik krizleri etkisiz hale getirirken, YTÜ yapay zeka eğitimi başlıyor.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 10:43
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 10:43

Yapay Zeka Eğitimi ve Küresel Teknoloji Gelişmeleri

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Eğitimi Başlıyor

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği programıyla 35 yeni öğrencisini eğitim hayatına katıyor.

Prof. Dr. Şeref Naci Engin, YTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı, "Yapay zeka alanında faaliyet gösteren şirketlerin yöneticileriyle, öğrencilerimize iş hayatında neler başlatabileceklerini konuştuk. Eminim ki Türkiye ve uluslararası arenada dikkat çeken mühendisler yetiştireceğiz" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Fatih Amasyalı, YTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı, "Yapay zeka dönüşümünü takip edebilecek mühendisler şarttır. Liderlik vasfına sahip mühendislerin sektörde giderek daha fazla talep göreceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

TÜRKPATENT Başvurularında Artış

TÜRK Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), son 6 ayda 7 bine yakın patent başvurusu aldı. Başvuruların 3,056'sı yurtiçinden, 3,901'i ise yurtdışından geldi. Almanya ve ABD'nin 645 başvuruyla en üst sırada yer aldığı görülüyor. İstanbul, patent başvurusunda il sıralamasında öne geçerken, ardından Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa gelmektedir.

Küresel Yazılım Sorunları

Yerli yapılar, ülkeleri global teknoloji problemlerinden korurken, Rusya ve Çin gibi ülkeler yerli çözümlerle bu alandaki zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyor. Rusya, sosyal medya platformlarından siber güvenlik çözümlerine kadar yerli tekniklerle dikkat çekiyor. Almanya, ödemelerden mesajlaşma uygulamalarına kadar birçok sektörde benzer bir strateji uyguluyor.

Uçuşlarda Gecikmeler ve İptaller

CrowdStrike kaynaklı teknoloji sorunları, havacılıkta büyük gecikmelere ve iptallere yol açtı. Hava Trafik Akış Yönetimi'nde, önceki haftaya göre %36 artışla günde ortalama 258,000 dakika gecikme yaşandığı bildirildi.

Meddahlık Sanatı

Mehmet Tahir İkiler, genç nesle meddahlık sanatını öğretmek istiyor. "Gençlerin bu sanatı öğrenmeleri ve kültürü devam ettirmeleri önemli" diyen İkiler, "Meddahlık bir anlatım sanatıdır fakat bazen yanlış hikayeler seçilebiliyor" ifadelerini kullandı. İkiler, depremden etkilenen çocuklara yaptığı katkılardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Güney Kore'nin Barış Çağrısı

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi, Kore Savaşı'nın sona ermesi için bir barış anlaşması yapılması gerektiğini vurguladı. Kore Savaşı, 1953 yılında ateşkes anlaşması ile durdurulsa da hâlâ resmi bir barış anlaşması gerçekleştirilmedi.

Dubrovnik: Tarihin İhtişamı

Dubrovnik, Adriyatik Denizi kıyısındaki tarihi yapılarıyla 21. yüzyılda ziyaretçilerini Orta Çağ atmosferine taşımaya devam ediyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu şehirde, avroya geçişin turizm açısından sağladığı avantajlara rağmen, son dönemde ekonomik zorluklarla karşı karşıya oldukları belirtildi.