Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yapay Zeka Çeviri Özelliği İşsizlik Yaratıyor

Son yıllarda yapay zekanın çeviri özelliği, işçileri işsiz bırakmaya başladı. Teknoloji sitesi Gizmodo'da çalışan bir çeviri editörü, yapay zeka nedeniyle işten çıkarıldı. Bu durum, işçilerin yapay zeka teknolojisi nedeniyle işlerini kaybetmesine dair ilk örnek değil. Şirketler, yapay zekayı iş akışlarına dahil etmeye hazır olduklarını belirtse de, teknoloji henüz mükemmel değil ve bazı sorunlara yol açabiliyor.

Yayın Tarihi: 09.09.2023 03:35
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yapay Zeka Çeviri Özelliği İşsizlik Yaratıyor

Yapay Zeka İşsizlik Yaratıyor

Son yıllarda yapay zekanın çeviri özelliği, üniversitelerden şirketlere kadar birçok yerde kullanılmaya başlandı. Ancak yapay zekanın bu özelliği, bu alanda çalışan işçileri de işsiz bırakmaya başladı.

2002 yılında yayın hayatına başlayan teknoloji sitesi Gizmodo’da İspanyolca-İngilizce çeviri editörü olarak çalışan Matias S. Zavia, yapay zekanın çeviri özelliği nedeniyle işten çıkarıldı. Söz konusu site, çevirilerine “Bu içerik orijinal materyalden otomatik olarak çevrilmiştir. Makine çevirisinin nüansları nedeniyle küçük farklılıklar olabilir. Orijinal versiyon için buraya tıklayın” ifadesi kullanmaya başladı.

İşten Çıkarılan İşçiler Üzgün

The Writers Guild of America (Amerika Yazarlar Birliği)’ne bağlı sendika, işten çıkarılan işçi için üzüntülerini dile getirdi. Yapılan açıklamada, “Gizmodo Espanol’daki yetenekli gazetecilere güvenmek yerine, G/O Media, İngilizce Gizmodo makalelerini alan, bunları İspanyolca’ya kötü bir şekilde çeviren ve İspanyolca dilinde hiçbir düzenleme yapmadan neredeyse anında Gizmodo Espanol’da yayınlayan bir otomasyonu yürürlüğe koydu” denildi.

Teknoloji ve İşsizlik

Bu olay, çalışanların yeni yapay zeka teknolojisi nedeniyle işten çıkarılmasına dair ilk şikayet değil. Geçtiğimiz aylarda çok sayıda işçi, işlerinin yapay zeka ürünlerine devredildiğini iddia etmişti. Şirketler yapay zekayı günlük iş akışlarına dahil etmeye hazır olduklarını açıklıyorlar ve bu nedenle bazı CEO’lar, teknoloji lehine bazı çalışanları işten çıkarma planlarını gözden geçiriyorlar. İşyerinde üretken yapay zeka kullanımı maliyet tasarrufu ve verimliliğe yardımcı olabiliyor ancak teknoloji araştırmacılarına göre yapay zeka hala mükemmel olmaktan çok uzakta. Bazı şirketler, teknolojiyi çok hızlı bir şekilde veya insan gözetimi olmadan uyguladıktan sonra sorunlarla karşılaşıyor.