Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

VPN Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzmanlar, VPN kullanırken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Güvenliğiniz için doğru uygulamaları seçin.

Yayın Tarihi: 07.08.2024 17:51
Güncelleme Tarihi: 07.08.2024 17:51

VPN Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

VPN Kullanımında Uyarılar

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi'nin Müdürü, Doç. Dr. Ahmet Ali Süzen, VPN kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yasa Dışı Uygulamaların Riskleri

Süzen, son zamanlarda kullanıcıların VPN ile Avrupa Birliği gibi farklı bölgelerden internete bağlanarak yasaklı uygulamalara erişim sağladığını belirtti. Bu durumun ciddi güvenlik açıkları yaratabileceğine dikkat çekti.

Hedef Alınabilecek Bilgiler

VPN kullanıldığında yapılan işlemlerin farklı bir kaynak üzerinden geçtiğini, bu nedenle uygulamanın geliştiricileri tarafından izlenebileceğini ifade eden Süzen, "Bu durum, güvenlik açığı yaratır" dedi.

İki Temel Risk

Süzen, VPN uygulamalarının iki şekilde sorun çıkarabileceğinin altını çizdi:

  • Ülke Bazlı Sorunlar: Uygulamayı geliştiren kişiler, kullanıcıların internet trafiğini ve ziyaret ettikleri sayfaları görebilir.
  • Uygulama Bazlı Sorunlar: Bilinçsiz kullanımlar sonucunda zararlı yazılımlar barındırabilecek uygulamaların çoğalması riski.

Güvenli Internet Kullanımı için Öneriler

Ücretsiz ya da lisanssız VPN uygulamalarının risk taşıdığına değinen Süzen, "VPN açıkken sosyal medya platformlarına erişim sağlamak yerine, kapatıp e-ticaret veya bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek daha güvenli olacaktır" şeklinde konuştu.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Ali Süzen...

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Ali Süzen, VPN kullanılırken dikkatli davranılması gerektiğini bildirdi.