Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Vizesiz Ülkelere Talep Artınca Uçak Bileti Fiyatları Yükseldi

Schengen ülkelerine yönelik vize başvurularında ret yanıtı alanların artması, özellikle tatil amaçlı seyahat etmek isteyenleri vizesiz ülkelere yönlendirdi. Artan talep uçak bileti fiyatlarına da yansıdı.

Yayın Tarihi: 18.10.2023 20:15
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Vizesiz Ülkelere Talep Artınca Uçak Bileti Fiyatları Yükseldi

Vizesiz Ülkelere Talep Artışı

Schengen ülkelerine yönelik vize başvurularında ret yanıtı alanların artması, özellikle tatil amaçlı seyahat etmek isteyenleri vizesiz ülkelere yönlendirdi. 3-4 günlük tatil için ret yanıtı ile karşılaşma riskini almak istemeyen tatilciler tercihlerini başta Kuzey Makedonya, Kosova, Arnavutluk ve Mısır olmak üzere vizesiz ülkelerden yana kullanmaya başladı. Artan talep uçak bileti fiyatlarına da yansıdı. Böylece vizesiz destinasyonların bilet fiyatı Schengen alanında kalan birçok destinasyonun iki katına ulaştı.

Vizesiz Ülkelerde Bilet Fiyatları

Schengen vizesine sahip olmayı gerektiren destinasyonlara ortalama 2 bin 500 liraya bilet bulunabiliyor. Ancak vizesiz ülkelere olan talep artınca bilet fiyatları hemen iki katına yükseliyor. Örneğin, Budva gibi popüler bir tatil merkezine bilet fiyatı 8 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Diğer vizesiz destinasyonlar da Schengen ülkelerinde kalan destinasyonlara göre daha pahalıya geliyor.

Vizesiz Turlara Artan Talep

Tatil Sepeti verilerine göre vizesiz turlara olan talep geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artış gösterdi. Kosova, Fas, Phuket, Pattaya, Bangkok, Kuzey Makedonya, Mısır ve Bosna Hersek gibi birçok lokasyona vizesiz turlarda önemli talep artışları yaşanıyor. Havayolları da vizesiz ülkelere olan talebi gözlemleyerek bilet fiyatlarını arttırıyor.

Vize Sorunları ve Tur İptalleri

Vize sorunları sebebiyle acentalar tur düzenlemekte zorluklar yaşıyor. 40 kişilik bir turda bile sadece 5 kişiye vize çıkarılıyor. Bu sebeple birçok tur iptal oluyor ve acentalar turlarını birleştirmeye çalışıyor. Vizeyle ilgili sorunlar devam ediyor ve bu da turizm sektöründe sıkıntılara neden oluyor.