Viyana’da "Avusturya-Türkiye İlişkileri" Sempozyumu Düzenlendi
Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Diplomasi Akademisi’nde "Kolektif Hafıza ve Diyaloğun Devamı: Avusturya-Türkiye İlişkileri" konulu bir sempozyum gerçekleştirildi. Bu sempozyum, Türkiye ile Avusturya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı vesilesiyle, Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği, Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB) Akademi ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü (YEE) işbirliğiyle düzenlendi.
Açılış Konuşması
Sempozyumun açılışında, Viyana Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Balca Kurhan Elayouti bir selamlama konuşması yaptı. Etkinlik iki bölümden oluştu; ilk bölümde Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen "Diplomatik Törenlerde Müzik" başlıklı bir dinleti sunuldu.
Avusturyalı Tarihçi Prof. Dr. Arno Strohmeyer'in Sunumu
Programın ilk kısmında Avusturyalı tarihçi Prof. Dr. Arno Strohmeyer, 16-18’inci yüzyıllarda Türkiye ve Avusturya arasındaki diplomatik ilişkileri ele aldı. Strohmeyer, iki ülke arasında yaşanan uzun süreli savaşların ardından başlayan diplomatik ilişkilerin tarihçesini üç ana aşamada değerlendirdi. Barış anlaşmalarının, karşılıklı sefirlerin atanmasının ve araştırmacılar aracılığıyla bilgi akışının sağlandığını aktardı.
Strohmeyer, bu süreçte Avusturyalı ünlü tarihçi Joseph Freiherr von Hammer-Purgstall’ın 10 ciltlik Osmanlı Tarihi ansiklopedisini ve Evliya Çelebi’nin Avusturya’yla ilgili eserlerini örnek olarak gösterdi.
Doç. Dr. Tuğba İsmailoğlu Kacır'ın Konuşması
İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tuğba İsmailoğlu Kacır da Hammer'ın yaşamı ve iki kültüre sağladığı katkılar hakkında bilgi verdi. Kacır, Hammer’ın eserinin Osmanlı tarihi açısından bir başyapıt olduğunu ve onun doğuya olan tutkusunu vurguladı. Hammer, diplomat, şair, mütercim, seyyah ve koleksiyoncu kimliğiyle de tanınmaktadır.
Sempozyumun İkinci Kısmı
Sempozyumun ikinci kısmında ise Türk-Alman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hüseyin Onur Ercan, Belgrad Barış Anlaşması ile Birinci Dünya Savaşı döneminde Osmanlı ve Habsburger devletleri arasındaki diplomatik ilişkileri aktardı. Ayrıca, Avusturyalı Doç. Dr. Erwin Schmidl, Cumhuriyetin ilk dönemindeki ilişkiler üzerine bir konuşma yaptı.
Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Diplomasi Akademisi’nde "Kolektif Hafıza ve Diyaloğun Devamı: Avusturya-Türkiye İlişkileri" başlıklı bir sempozyum düzenlendi. Programda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tuğba İsmailoğlu Kacır (sağda) konuşma yaptı.
Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Diplomasi Akademisi’nde "Kolektif Hafıza ve Diyaloğun Devamı: Avusturya-Türkiye İlişkileri" başlıklı bir sempozyum düzenlendi. Programda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tuğba İsmailoğlu Kacır (sağda) konuşma yaptı.