Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Vergilere Yeni Tarife Uygulandı! Çalışanlar Rahat Nefes Alacak

Vergilere yeni tarife uygulandı ve çalışanlara nefes aldıracak yeniliklerle Türkiye ekonomisi güçleniyor. İşgücü piyasası reformu ile vergi indirimi, gelir eşitsizliği ve genç girişimcilere destek gibi önemli adımlar atılıyor. Güvenceli esneklik temelinde yeniden tasarlanan işgücü piyasaları işverenleri de rahatlatacak. Genç girişimcilere destek ve istihdam teşvikleri sağlanacak. Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlayacak bu reform, ülke ekonomisinin daha rekabetçi ve sürdürülebilir olmasını hedefliyor.

Yayın Tarihi: 31.07.2023 13:41
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Vergilere Yeni Tarife Uygulandı! Çalışanlar Rahat Nefes Alacak

İşgücü Piyasası Reformu: Çalışanlara Nefes Aldıracak Yeniliklerle Türkiye Ekonomisi Güçleniyor

Ücretlerde Vergi İndirimi ve Gelir Eşitsizliğine Son Verilecek. Genç Girişimcilere Destek ve İstihdam Teşvikleri Sağlanacak. Güvenceli Esneklikle Yeniden Tasarlanan İşgücü Piyasaları İşverenleri de Rahatlatacak. Türkiye'nin Ekonomik Büyümesine Katkı Sağlayacak Reform Yolda!

Ekonominin yol haritası Orta Vadeli Ekonomi Programı'nın önemli ayaklarından İşgücü Piyasası Reformu, çalışanlara nefes aldıracak yeni indirimler getiriyor.

Asgari ücrete kadar olan kazançların vergi dışı bırakılmasının ardından ücretten alınan vergilerde de indirim söz konusu. Ücretlerin Gelir Vergisi Kanunu'ndaki ikinci dilimine girmesi önlenecek, böylece ücretlerin vergi dilimi değişikliği nedeniyle yıl içinde düşmesi gündemden kalkacak. Ayrıca, vergi diliminin yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilmesi de seçenekler arasında değerlendiriliyor.

Ekonomik Dengeler ve İşgücü Verimliliği Gözetilerek Ücretler Belirlenecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yürüteceği çalışma kapsamında ücretlerin belirlenmesinde ekonomik dengelerin ve işgücü verimliliğindeki gelişmelerin gözetilmesini sağlayan mekanizmalar geliştirilecek. Bu sayede, ücretlerin düşmesine neden olan Gelir Vergisi Kanunu'ndaki ikinci dilime girmesi önlenecek ve gelir eşitsizliğine yol açan uygulamalara son verilecek. Aynı zamanda şirketlere ve girişimcilere yönelik muafiyet ve teşviklerin yanı sıra alt gelir gruplarına yönelik sosyal yardımlar da yeniden yapılandırılacak.

Güvenceli Esneklik Temelinde Yeniden Tasarlanan İşgücü Piyasaları

Yeni dönemde işgücü piyasaları güvenceli esneklik temelinde yeniden tasarlanacak. İş akdi tesis etme mekanizmaları, şirketlerin değişik ihtiyaçlarına bağlı olarak farklılaştırılacak. Süreli iş akitleri kolaylaştırılacak ve işverenlerin de rahatlaması sağlanacak. Şirket açılış, kapanış ya da birleştirmelerindeki maliyetler ve süreler düşürülecek. Hukuk sistemi iş dünyasındaki ihtilafları hızlı ve etkin şekilde çözebilecek yapıya kavuşturulacak ve girişimcilik, özellikle gençlerde teşvik edilecek.

Genç Girişimcilere Destek ve İstihdam Teşvikleri

Genç girişimcilere nakdi destek sağlanacak ve vergi indirim programları uygulanacak. Aynı şekilde, genç ve kadın istihdamını artırmak için işveren maliyetlerinde indirim yapılacak. Esnek çalışma saatleri uygulanarak, çalışanların iş hayatı ile özel hayatları arasında denge kurmalarına destek olunacak. Ayrıca, kayıtlı istihdam özendirilirken, kayıt dışı istihdama karşı etkin yaptırımlar uygulanacak.

İşgücü Piyasası Reformu ile Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlayacak adımlar atılacak. Çalışanların ve işverenlerin yaşamını kolaylaştıracak önemli adımların atılacağı bu reform, ülke ekonomisinin daha rekabetçi ve sürdürülebilir olmasına katkı sağlayacaktır.