Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Vergi Borcu Olana e-Haciz Takibi Başlatılacak! e-Haciz Nedir, Nasıl Kaldırılır?

Vergi borcu olan vatandaşlar için e-haciz işlemi başlatılacak. E-haciz nedir ve nasıl kaldırılır? İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 31.08.2023 15:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Vergi Borcu Olana e-Haciz Takibi Başlatılacak! e-Haciz Nedir, Nasıl Kaldırılır?

Vergi Borcu Olana e-Haciz Takibi Başlatılacak! e-Haciz Nedir, Nasıl Kaldırılır?

Vergi ödemelerinde son günün yaklaşması üzerine internet aramalarında e-haciz konusu hız kazandı. Vergi affı sonrasında ilk taksit ve peşin ödemeler uzatılmıştı. Uzatılan sürenin bitmesiyle birlikte vergi borcunu ödemeyen vatandaşlar için sancılı süreç artık başladı. Vergi borcunu ödemeyenler için e-haciz yapılacağı öğrenilirken herkes e-haciz’in nasıl uygulandığını araştırmaya başladı.

Vergi borcunu ödemeyen vatandaşlar için uygulanacağı öğrenilen e-haciz işleminin detayları açıklandı. Peki, e-haciz nedir? E-haciz nasıl kaldırılır?

Covid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından etkilenen tedarik zinciri Türkiye’yi de vurdu. Çok sayıda ülkenin finansal krize sürüklendiği bugünlerde Türkiye’de de vatandaşların alım gücü düşmüş durumda. Her geçen gün artan fiyatlar ve vergiler zorlamaya devam ederken, vergi affı vatandaşları rahatlatmıştı. Vergi affı kapsamında peşin ödemelerde faizlerin yüzde 90’ı silinmiş, yapılandırılan borçlar için de taksit ödemeleri ayarlanmıştı.

Yapılan vergi affının ardından tahsilatlar başlarken, vergi borcunu ödemeyen vatandaşlara e-haciz işleminin uygulanacağı öğrenildi.

E-haciz Nedir?

E-haciz, elektronik ortamda takibi gerçekleştirilen bir tüm icra işlemidir. Söz konusu icra takibi, alacaklıların borçlu kişi ya da kurumlardan alması gerekenleri tahsil etmek amacıyla oluşturulmuş yasal bir süreçtir. Yani aslında haciz işleminin dijitalleşmiş bir versiyonudur.

Geleneksel icra takibindeki süreçte alacaklının icra dairesine başvuru yapması gereklidir. Daha sonra ise başvuru yapılan icra dairesi tarafından gerekli işlemler yürütülerek borçlunun mallarına el konulabilir. E-haciz yönteminde ise tüm bu süreç, dijital platformlar üzerinden takip edilmektedir. Bu noktada borçlu kişinin ya da malları, taşınır ya da taşınmaz mülkleri ve banka hesapları, elektronik yollarla tespit edilerek haczedilir. E-haciz’in amacı, icra takip sürecini hızlandırmak ve kolaylaştırmaktır.

e-Haciz Nasıl Kaldırılır?

E-haciz bildirimi alan bir borçlunun yapması gereken tek şey borcunu ödemektir. E-haciz bildiriminden sonraki 7 gün içinde bağlı olunan vergi dairesine borcun ödemesi yapılmalıdır. Aynı zamanda borçlu kişi, yine vergi dairesine giderek borcunu yapılandırabilir ve taksitler halinde ödenmesini sağlayabilir.

Özetleyecek olursak, e-haciz, borcun tahsili gerçekleştirildiğini kaldırılmaktadır. Borcun tamamının kapatılması ya da anlaşmaya varılması durumundan haciz işlemini başlatan kişi ya da kurum tarafından icra haczi durdurulur.

E-haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

Diğer tüm vatandaşlık işlemlerinde de olduğu üzere e-haciz sorgulamaları, e-Devlet üzerindeki Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünden yapılmaktadır.