Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Vergi Artışları ve Harç Zamları Bütçe Gelirlerine Katkı Sağlayacak

Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan KDV ve harç artışları, bütçe gelirlerine önemli bir katkı sağlayacak. Kurumlar vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi artışları da bütçe gelirlerine ciddi bir katkı sağlayacak. Bu durum, enflasyon ve TÜFE'ye de etki edecek. Ancak, memur maaşı artışı ve diğer yasal düzenlemeler nedeniyle bütçede açık oluştu.

Yayın Tarihi: 07.07.2023 19:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Vergi Artışları ve Harç Zamları Bütçe Gelirlerine Katkı Sağlayacak

Cumhurbaşkanı Kararıyla Vergi Artışları ve Harç Zamları

Cumhurbaşkanı kararıyla KDV'ye getirilen iki puanlık artış ve harçlarda yüzde 50'lik yükselme, bütçe gelirlerine önemli bir katkı sağlayacak. Ekonomistler, yapılan vergi artışlarının ve harç zamlarının bütçe gelirlerine olumlu etkileri olacağını belirtiyor.

Bütçe Gelirleri Artacak

Kurumlar vergisi artışının 100 milyar TL'den fazla, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ise yaklaşık 40 milyar TL bütçe geliri sağlayacağı hesaplanırken, bugün açıklanan KDV artışının da yaklaşık 30 milyar TL etkisi olacağı öngörülüyor.

Enflasyon ve TÜFE'ye Etkisi

QNB Finansbank tarafından yapılan değerlendirmede ise düzenlemenin enflasyona etkisinin 1-1.2 puan civarında olabileceği ve TÜFE'ye etkisinin yaklaşık yarısının bu ay görüleceği tahmin ediliyor. Oyak Yatırım'ın analizinde ise vergi artışlarının bütçe gelirlerine yaklaşık yüzde 2 katkı sağlayabileceği belirtiliyor.

Memur Maaşı Artışı ve Bütçe Açığı

Bu düzenlemelerin yanı sıra, TBMM'deki son düzenlemelerde yer alan memur maaşı artışının da bu yıl için 120 milyar TL'den fazla bir gider oluşturacağı ifade ediliyor. Yasal düzenlemeler ve Resmi Gazete'de yayımlanan diğer düzenlemelerle birlikte bütçe, bu yılın ilk beş ayında artan kamu harcamaları ve depremin etkisiyle Mayıs ayında 263.6 milyar TL açık verdi. Giderler, ilk beş ayda gelirlerin neredeyse iki katı hızında artış gösterdi. Geçen yılın aynı döneminde bütçe 124.6 milyar TL fazla vermişti.