Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Venezuela'da Seçim Süreci: Maduro'nun İddiaları ve Uluslararası Gözlemciler

Maduro, Venezuela'nın güçlü seçim sistemine vurgu yaparak uluslararası gözlemcileri davet etti.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 06:56
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 06:56

Venezuela'da Seçim Süreci: Maduro'nun İddiaları ve Uluslararası Gözlemciler

Venezuela'da Seçim Süreci

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinin dünyadaki en sağlam seçim sistemine sahip olduğunu ifade etti. Başkent Karakas'ta, bugün gerçekleştirilecek olan devlet başkanlığı seçimi öncesi uluslararası gözlemcilerle bir araya gelen Maduro, seçimlerin kazananını belirleyeceğini ve halkın tercihine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Ulusal Seçim Konseyi'nin Rolü

Maduro, geçmişteki bazı devlet başkanlarının seçimleri izlemek üzere Venezuela'ya girişine izin verilmemesi konusunu da ele alarak, Ulusal Seçim Konseyi (CNE)'nin bu konuda tek yetkili organ olduğunu belirtti. "Gözlemcileri davet etme yetkisi sadece CNE'nin elindedir. Yasalara saygı duymamız gerekiyor," diye konuştu.

Ekonomik Yükseliş ve Zorluklar

Ayrıca Maduro, Venezuela'nın tek taraflı yaptırımlar ve aşırı sağ kaynaklı şiddete rağmen zor zamanları geride bıraktığını belirtti. Ekonomik durumu iyileştirdiklerini ifade eden Maduro, "Petrol dışındaki bir üretim sistemi ile ekonomiyi çeşitlendirmeye geçtik. Ülkemiz üretimle büyüyor, yerel para birimi değer kazanıyor ve hiperenflasyonu kontrol altına almayı başardık," dedi.

Uluslararası Gözlemcilerin Katılımı

Venezuela basınında çıkan haberlere göre, bu seçimler için 900'den fazla uluslararası gözlemcinin ülkeye geldiği bildirildi. Gözlemciler arasında Türkiye'den bir heyet, Afrika Birliği, Latin Amerika Seçim Uzmanları Konseyi (CEELA), eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve eski Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim yer alıyor.

Bugün, Venezuela halkı yeni bir devlet başkanı seçmek üzere sandık başına gidecek.