Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Vatandaşa akşam müjdesi: 18 yaşını dolduranlar çalışmadan emekli oluyor!

18 yaşını dolduranlar çalışmadan emekli olma imkanına sahip olurlar. İsteğe bağlı sigorta ile emeklilik sürecinde SSK statüsünde olan vatandaşlar, daha az prim ödeyerek ve dolayısıyla daha erken emekli olma imkanına sahip olurlar.

Yayın Tarihi: 24.07.2023 15:03
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Vatandaşa akşam müjdesi: 18 yaşını dolduranlar çalışmadan emekli oluyor!

Vatandaşa akşam müjdesi geldi! 18 yaşını dolduranlar çalışmadan emekli oluyor!

İsteğe bağlı sigorta ile emeklilik sürecinde SSK statüsünde olan vatandaşlar, daha az prim ödeyerek ve dolayısıyla daha erken emekli olma imkanına sahip olurlar. 18 yaşını dolduranlar çalışmadan emekli oluyor! Vatandaşa akşam müjdesi geldi- Türkiye'de çalışma hayatında yer almayan veya ay içerisinde 30 günden daha az çalışan, tam gün çalışmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 5510 sayılı kanuna tabi zorunlu sigortalı olma durumunda olmadıkları halde, isteğe bağlı sigorta kapsamına dahil olabilmektedirler. Bu imkandan yararlanmak için 18 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir.2008 yılı öncesinde Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) tabi isteğe bağlı sigorta primi ödeyen vatandaşlar, emeklilik süreçlerinde Bağ-Kur statüsünde emekli olacaklarının farkında olmadıklarında, daha yüksek prim ödeyerek ve daha geç emekli olarak karşılaşabilirler.

Başvurular Nereye Yapılacak?

İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen vatandaşlar, isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle yaşadıkları ve ikamet ettikleri sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler. Ayrıca, tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kişiler de talep dilekçesi ile başvuru yapabilirler.

İsteğe bağlı sigorta ile emeklilik sürecinde SSK statüsünde olan vatandaşlar, daha az prim ödeyerek ve dolayısıyla daha erken emekli olma imkanına sahip olurlar. Emekli olduklarında SSK'lı vatandaşların maaşları, Bağ-Kur'luların maaşlarına göre yaklaşık yüzde otuz oranında daha yüksek olacaktır. Ancak, SGK sisteminde birden fazla statüde çalışma durumu söz konusuysa, bu durum son bulmaktadır.

İsteğe bağlı sigorta, çalışan vatandaşlar için emeklilik planlamalarında önemli bir seçenek sunmaktadır. Erken emeklilik hayali olanlar veya daha düşük prim ödeyerek daha yüksek maaş almak isteyenler için bu fırsatı değerlendirmek oldukça avantajlı olabilir. Ancak her bireyin emeklilik sürecini ve prim ödeme miktarını kendi ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre değerlendirmesi önemlidir.

İsteğe bağlı sigorta başvurusu yapmak isteyenler, sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvurarak bu imkandan yararlanabilirler. Erken emeklilik ve daha avantajlı emekli maaşı için doğru planlama yapmak, çalışma hayatında daha sağlam bir gelecek oluşturmak adına büyük önem taşımaktadır.