Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uzun Süre Uyumanın Riskleri

Yapılan yeni bir araştırma, uzun süre uyumanın kalp krizi, obezite ve felç riskini artırabileceğini ortaya koydu. Uzun süre uyumak iç vücut saatimizi bozuyor ve bir dizi fonksiyonu etkiliyor. Araştırmada hafta sonu yapılan düzensiz uyku düzeni, düşük beslenme kalitesi ve çeşitli sağlık riskleriyle ilişkilendirildi.

Yayın Tarihi: 02.08.2023 11:58
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Uzun Süre Uyumanın Riskleri

Biraz Kestireyim Demeden Önce Düşünün!

Yapılan yeni bir araştırma uzun süre uyumanın kalp krizi, obezite ve felç riskini artırabileceğini ortaya koydu. Bilim insanlarına göre, yatakta fazladan geçirilen 90 dakika bile iç vücut saatimizi bozmaya yetiyor ve bağışıklık sistemimizden sindirim sistemimize kadar bir dizi fonksiyonu etkiliyor.

King's College London'ın (KCL) ZOE Predict çalışması, uyanma saatimizde yapacağımız küçük bir değişikliğin bile biyolojik ritmimiz üzerinde etkili olabileceğini ortaya koydu. Kendi türünde devam eden en büyük beslenme projesinde ZOE Predict, gecede en az yedi saat uyuyan 934 'çoğunlukla zayıf ve sağlıklı' kişiyi değerlendirdi.

Araştırmada kan, dışkı ve bağırsak mikrobiyomu örnekleri ve glikoz ölçümleri de dahil olmak üzere bir dizi örnek alınarak düzenli ve düzensiz uyku düzenine sahip olanlar arasında karşılaştırdı. Araştırmaya göre, hafta içi düzenli olarak yapılanın aksine hafta sonu yapılan bir yatış, düşük beslenme kalitesi, obezite, kalp krizi, felç, diyabet ve kardiyovasküler risklerle ilişkilendirildi.

Ayrıca fazladan kestirenlerin şekerli içecek tüketme ve daha az meyve ve kuruyemiş yeme olasılıklarının daha yüksek olduğu tespit edildi. Bu 'sosyal jet lag' daha önceki araştırmalarda zihinsel yorgunluk ve kilo alımı ile ilişkilendirilmişti.