Uzmanından Rahim Ağzı Kanseriyle İlgili Korkutan Açıklama
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Aytakin Mahammadaliyeva, rahim ağzı kanseri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Kadınlarda genellikle yavaş ve belirti vermeden ilerleyen rahim ağzı kanserinin tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Op. Dr. Aytakin Mahammadaliyeva, “Hastalık ilerledikçe en yaygın belirtisi, vajinal kanamadır. Diğer belirtiler arasında cinsel ilişki sırasında ağrı veya kanama, vajinal akıntı, pelvik ağrı, idrar veya bağırsak sorunları, kilo kaybı görülebilir. Erken teşhis tedavi başarısını artırabilir. HPV aşısı, rahim ağzı kanseri riskini azaltmada önemli bir rol oynar” dedi.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir?
Rahim ağzı kanseri, ‘serviks’ denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Bu nedenle serviks kanseri olarak da adlandırılır. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ‘kanser öncülleri’ (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkabilir. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediklerinde rahim ağzı (serviks) kanserine dönüşebilir.
Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri
- Karın bölgesinde, vajende şişkinlik ve doluluk hissi
- Karında ağrı ve acı
- İdrar yaparken zorlanmak
- Vücudun alt bölgesinde ve bacaklarda şişlik
- Böbreklerde ağrı
- Planlanmamış kilo kayıpları
- İştahsızlık
- Kemiklerde ağrı
- Yorgunluk, halsizlik
Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur?
Her HPV virüsünün rahim ağzı kanseri yapmadığı ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Öznur Gökçen, bazı vücut yapılarında bu virüs kendiliğinden temizlenebilir fakat inatçı, kronik tekrarlayan veya yüksek risk grubunda yer alan malin versiyonlarına da rastlamak mümkündür. Virüsün kendiliğinden gerileyebileceği gibi rahim ağzında hücre bozukluğu ya da hücre düzensizliği yapabileceğini de vurguladı.
Rahim Ağzı Kanserinde Tedavi Süreci
Rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunda, tedavi seçenekleri hastanın kanserin evresine, yayılma derecesine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahaleler, radyoterapi, kemoterapi veya bu yöntemlerin bir kombinasyonu yer alabilir. Erken evrede teşhis edilen rahim ağzı kanseri vakalarında tedavi şansı daha yüksektir.