Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirlikleri SAHA EXPO'da Ele Alındı
Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki gelişmeleri ve uluslararası işbirliklerini değerlendiren uzmanlar, SAHA EXPO etkinliğinde bir araya geldi. Bu yıl, SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen ve birçok bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından desteklenen fuar, 6. gününde çeşitli panellerle devam ediyor.
Uzay Ekosisteminin Gelişimi Paneli
Etkinlikteki "Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirliği Fırsatları" panelinde, TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes Türkiye'nin uydu teknolojileri konusundaki yetkinliğini vurgulayarak, "Uzay alanındaki ticari ve askeri ihtiyaçları, milli AR-GE projeleri ile karşılıyoruz" dedi. Nefes, Türkiye'nin uzay çalışmalarına BİLSAT ile başladıklarını, ardından RASAT, GÖKTÜRK-2 ve İMECE projeleriyle devam ettiklerini belirtti.
Türkiye'nin Uzay Çalışmaları ve Ekip Yapısı
Nefes, Türkiye'nin astronotlarını uzaya göndermeye hazırlanan 40 kişilik ekibi ile birlikte çalıştıklarını ifade etti ve toplumda uzay konusuna olan ilginin arttığını kaydetti. "Bir uyduyu komuta etmek, dünya üzerinde herhangi bir yerin görüntüsünü almanın ilk adımıdır. Yerlilik oranını her geçen gün artırarak, diğer firmalarla yakın işbirliği içerisinde hareket ediyoruz" şeklinde konuştu.
Uluslararası İşbirliklerinin Önemi
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç, Türkiye'nin uluslararası işbirliklerine dikkat çekerek, 2026'da Antalya'da yapılacak dünyanın en büyük uzay kongresi IAC'nın bu ilişkileri daha da pekiştireceğini ifade etti.
AXIOM Space ve Gelecek Misyonları
AXIOM Space Uluslararası İşbirliği Direktörü Necmettin Kaymaz, şimdiye kadar üç insanlı uzay misyonu gerçekleştirdiklerini ve dördüncüsünü gelecek yılın ortalarında yapacaklarını bildirdi. Kaymaz, "Ax-4 misyonunda Hindistan, Polonya ve Macaristan'dan astronotlar yer alacak; bu ülkeler 40 yıldan fazla süredir uzaya uçmamış" açıklamasında bulundu.
Türksat ve Uydu Projeleri
Türksat Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel, Türksat'ın 5 aktif uydusunun bulunduğunu ve Türksat6A ile bu sayının artacağını belirtti. Demirel, "Uydularımız uluslararası standartlara uygun olarak birçok yurt dışı kaynaklı ekipmandan daha iyi sonuçlar verdi," diye ekledi.
Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, ikinci gününde panellerle devam ediyor. AXIOM Space Uluslararası İşbirliği Direktörü Necmettin Kaymaz (sol 3), TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes (sağ 2) ve Türksat Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel (sağda) etkinlik kapsamında düzenlenen "Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirliği Fırsatları" başlıklı panele katılarak konuşma yaptı.