Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uyuz Hastalığı: Bulaşma Yolları ve Önlemler

Kötü hijyen, ten teması ve Ülkemizde yabancı insan nufusunun artışı nedeniyle giderek artan uyuz vakaları, görülmektedir. Uyuz vakalarında 40 gün devam eden kuluçka süresi büyük tehdit oluşturuyor. Peki uyuz nedir? Nasıl bulaşır? Ne tür önlemler alınmalı? Tüm detaylarıyla haberimizin içeriğinde yer almaktadır.

Yayın Tarihi: 30.10.2023 02:17
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Uyuz Hastalığı: Bulaşma Yolları ve Önlemler

Uyuz Hastalığı: Bulaşma Yolları ve Önlemler

Kötü hijyen, ten teması ve Ülkemizde yabancı insan nufusunun artışı nedeniyle giderek artan uyuz vakaları, görülmektedir. Uyuz vakalarında 40 gün devam eden kuluçka süresi büyük tehdit oluşturuyor. Peki uyuz nedir? Nasıl bulaşır? Ne tür önlemler alınmalı? Tüm detaylarıyla haberimizin içeriğinde yer almaktadır.

Uyuz hastalığına karşı uyarı geldi uzun kuluçka süresi olan parazit, özellikle ten temasıyla bulaşıyor. Deprem sonrası uyuz vakalarında ciddi oranda artış görüldü. 40 gün kuluçka süresi olan hastalığa karşı neler yapmalı? Uyuz hastalığı nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir? İşte almanız gereken önlemler...

Uyuzun Bulaşma Yolları ve Tedavisi

Ülke genelinde uyuz vakaları, hızla yayılmaya devam ediyor. 6 Şubat depremlerinin ardından %40 artış görülen uyuz vakalarının yayılma sebeplerini anlatan Dermatoloji Uzmanı Dr. Sema Karaoğlu, hastalığın bulaşma yolları ve tedavisi hakkında öneride bulundu. Kaşıntılarla başlayan hastalığın, bir salgına dönüşmesinin an meselesi olduğunu ifade eden Dr. Karaoğlu, uyuzun girdiği ortamda, bulunan herkesin tedavi olması gerektiğini ifade ederek kişilerin bireysel olarak özellikle hijyen koşullarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Elips Haber’den Betül Vural’a açıklamalarda bulunan Karaoğlu, “2 ila 6 hafta içinde belirtileri ortaya çıkan uyuz hastalığı, insandan insana bulaşan bir parazitdir. Ten temasıyla insandan insana koyca bulaşıyor. Özellikle aynı yatakta yatan kardeşler ya da eşler arasında uyuzun yayılma olasılığı oldukça yüksek” diyerek her bireyin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Uyuzun tedavisinden bahseden Karaoğlu, “Uyuzun 40 gün kuluçka süresi vardır. Bu sebeple bulaşan kişiler belirtileri hemen göstermez. Uyuzun girdiği ortamda, o ortamda bulunan herkesin tedavi olması gerekir. Sadece bir kişiye tedavi yapılırsa bu etkili olmaz. Mesela, bir yatakhaneye uyuz girdiyse, o yatakhanede kalan herkes tedavi edilmelidir’’ ifadelerini kullandı.

Uyuz Önlemleri

Uyuza karşı alınabilecek önlemlere değinen Karaoğlu, özellikle çamaşırların 60 derece sıcaklıkta yıkanması gerektiğine dikkat çekti. Karaoğlu, “Yıkanamayan çamaşırlar dış ortamda 3 gün boyunca havalandırılması doğru olacaktır veya kapalı ortamda, bir torbanın içinde saklanabilir. İki-üç gün sonra parazit dış ortamda yaşayamaz” diye konuştu.

Uzmanların, uyuz vakalarının depremden sonra artış gösterdiği yönündeki açıklamalarını destekleyen Karaoğlu, “Depremden sonra hijyen koşulları kötüleştiği için vakalarda artış oldu. Ayrıca, insanların transferlerinin artması da parazitin taşınmasına yol açtı” şeklinde konuştu.

Uyuzun Belirtileri

Uyuz, ciltte yaşayan mikroskopik bir akarın neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Uyuzun en önemli belirtisi şiddetli gece kaşıntısıdır. Kaşıntı, uyuz akarının ciltte açtığı tünellerden ve bıraktığı yumurta ve dışkılardan kaynaklanır. Kaşıntı genellikle el parmak araları, el bileği, koltuk altı, dirsek, kasık ve ayak gibi bölgelerde daha yoğundur. Kaşıntıya eşlik eden diğer belirtiler ise şunlardır: Ciltte sivilce benzeri kabarcıklar, kızarıklıklar ve döküntüler, Ciltte uyuz akarının açtığı minik delikler, Sürekli kaşıma sonucu oluşan yaralar, kabuklar ve kabarcıklar, Ciltte enfeksiyon gelişmesi, Vajinada uyuz varsa, vajinal kaşıntı, akıntı, tahriş ve ağrı, Uyuz hastalığı tedavi edilmediği takdirde ciltte kalıcı hasarlara ve komplikasyonlara yol açabilir. Bu yüzden uyuz belirtileri fark edildiğinde mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

Sağlıklı günler dileriz...