Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) Ticaret ve Kalkınma Raporu'nun Ekim sayısında Türkiye'nin ekonomik durumuna ilişkin öngörülere yer verildi.
Raporda, geçen yıl yüzde 3 olan dünya ekonomik büyümesinin 2023'te yüzde 2,4'e yavaşlamasının beklendiği belirtildi. Bu rakamın küresel mali sistemde reform yapılmasına, enflasyonla, eşitsizlikle ve kamu borcuyla mücadeleye yönelik daha pratik politikalara ve kritik piyasaların daha fazla gözetim altına alınmasına yönelik acil ihtiyacın altını çizdiği vurgulandı.
UNCTAD, Nisan raporunda dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,1 büyüyeceğini öngörmüştü. ABD'de artan faiz oranlarına rağmen ekonominin kontrollü bir yavaşlama yaşayarak kötümser tahminlere meydan okuduğu vurgulanan raporda, yumuşak inişin güçlü tüketici harcamalarına, mali kemer sıkma önlemlerinden kaçınılmasına ve yılın başlarındaki aktif parasal müdahaleye bağlanabileceği aktarıldı. Raporda, aynı zamanda, özellikle uzun süren yüksek faiz oranları nedeniyle yatırım endişelerinin devam ettiği kaydedildi. Buna karşılık, Avrupa'nın potansiyel bir resesyonun eşiğinde olduğuna işaret edilen raporda, hızla sıkılaşan para politikası ve güçlü ekonomik dalgalanmalarla boğuşulduğu ifade edildi. Raporda, Avrupa'da büyük ekonomilerin yavaşladığı ve Almanya'nın da daralma sürecinde olduğu vurgulanarak kıta genelinde mali kemer sıkma politikalarıyla birleşen durağan veya düşen reel ücretlerin büyümeyi aşağı çektiği belirtildi.
Raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılı büyüme beklentisi yüzde 2,6'dan yüzde 3,7'ye yükseltildiği ve gelecek yıl da yüzde 1,9 büyüyeceği öngörüldü. ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 0,9'dan yüzde 2'ye revize edilirken, Avrupa Birliği için büyüme tahmini yüzde 0,4'e ve Çin için yüzde 4,6'ya düşürüldü. Almanya'nın ise bu yıl yüzde 0,6 küçüleceği tahmin edildi.