
Uluslararası Öğrencilerin Türkiye Ekonomisine ve Kamu Diplomasisine Katkısı
Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından hazırlanan "Uluslararası Öğrencilerin Türkiye Ekonomisine ve Kamu Diplomasisine Katkısı" başlıklı rapor, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Gülhane Yerleşkesi'nde düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.
UDEF Başkanı Abdullah Muhammed İslam, Toplantıda Açıklamalarda Bulundu
Toplantıda, UDEF Başkanı Abdullah Muhammed İslam, uluslararası öğrencilerin ekonomiye ve kamu diplomasisine olan katkılarını uzun süredir incelediklerini belirtti. İslam, 2025 yılına dair güncel verileri paylaşarak, uluslararası öğrenci hareketliliğinin daha sağlıklı bir yapıda ilerlemesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti.
Uluslararası Öğrenci Sayısındaki Artış
Türkiye, 2023-2024 öğretim yılı itibarıyla 336 bin 366 uluslararası öğrenci kabul ederek, bu alanda dünyada ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. İslam, 204 farklı ülkeden gelen uluslararası öğrencilerin sayısının arttığına dikkat çekti. Ayrıca, 2022 yılında dünya genelinde uluslararası öğrenci sayısının 6,9 milyon iken, günümüzde 7,5 milyon seviyesine ulaştığını ve 2030'a kadar bu rakamın 10 milyona çıkmasının beklendiğini ifade etti.
Öğrencilerin Ülkeye Katkıları
Raporda, Türkiye'ye en çok uluslararası öğrencinin geldiği ülkeler sıralaması da yer aldı. Buna göre, Suriye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Kazakistan, Mısır, Afganistan, ve Somali en fazla öğrenci gönderilen ülkeler arasında yer aldı. Ayrıca, Türkiye genelinde 21 şehirde 3 binin üzerinde uluslararası öğrenci eğitim görmektedir. En fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan şehirler ise sırasıyla İstanbul, Eskişehir, Ankara, Karabük ve Erzurum olarak belirlendi.
Mezunların Rolü
Rapor, mezun olan uluslararası öğrencilerin Türkiye ile olan dostlukları sayesinde, ticaret ve sivil toplum ilişkilerine önemli katkılar sağladığını vurgulamaktadır. Mezunların iş dünyasında, kamu ve siyaset alanında, eğitim sektöründe ve sivil toplum kuruluşlarında öncü roller üstlenerek, Türkiye'nin yumuşak gücünü artırdığı aktarılmaktadır. Ayrıca, Türkiye mezunlarının, Türkçenin yaygınlaşması ve olumsuz algıların kırılması konusunda ciddi bir rol üstlendiği belirtilmiştir.
Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonunun (UDEF), "Uluslararası Öğrencilerin Türkiye Ekonomisine ve Kamu Diplomasisine Katkısı" başlıklı raporu açıklandı. UDEF Başkanı Abdullah Muhammed İslam, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Gülhane Yerleşkesinde gerçekleşen basın toplantısına katılarak konuşma yaptı.