Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ulusal Süt Konseyi Çiğ Süt Fiyatında Değişiklik Yapmaması Sektörde Kriz Sinyalleri Yarattı

Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt referans fiyatında değişiklik yapmaması sektörde kriz sinyalleri yarattı. Sektör temsilcileri ve siyasetçiler, çiğ süt fiyatlarının artırılması çağrısında bulunuyor.

Yayın Tarihi: 12.07.2023 16:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ulusal Süt Konseyi Çiğ Süt Fiyatında Değişiklik Yapmaması Sektörde Kriz Sinyalleri Yarattı

İRFAN DONAT

Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) bir yıla yakın süredir çiğ süt referans fiyatında değişikliğe gitmemesi sektörde kriz sinyalleri yarattı. Aynı dönemde maliyet hesabını iki kez yukarı yönlü revize eden USK, resmi internet sitesinde çiğ sütün maliyetini 10.54 TL olarak açıklarken, çiğ sütün tavsiye satış fiyatını hala 8.50 TL olarak tutması tartışma yarattı.

Sektör temsilcilerine Temmuz ayıyla birlikte referans fiyatın yukarı yönlü revize edileceğine yönelik verilen sözlerin de hala yerine getirilmemesi, maliyetlerin her geçen gün arttığı sektörde rahatsızlık yarattı.

TÜSEDAD

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), son 10 aydır USK tarafından çiğ süt tavsiye fiyatı yayınlanmamasını eleştirerek, kamuoyuyla şu açıklamayı paylaştı: Oysakibu dönem içerisinde aynı kurum 1 lt çiğ süt maiyetini hesaplamakta ve 8 aydır maliyet, deklareedilen fiyatın üzerinde bulunmaktadır. Kendisi ile çelişen USK ne yazık ki yönetmeliktebelirtilen görevlerinden biri olan çiğ süt tavsiye fiyatını açıklamamakta hatta tersine maliyetinaltında olan fiyatı da halen geçerliymiş gibi web sitesinde yayınlamaktadır.

SÜT YEMİ %35, KABA YEMLER %100 ARTTI

USK'nın izlediği politikaya bir eleştiri de Adana Çiftçiler Birliği'nden geldi. Gıda Komitesi’nin onayıyla Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 8.50 TL’lik çiğ süt tavsiye fiyatının Ekim 2022’de açıklandığını ve o günden bu yana artan maliyetlere karşın referans fiyatın ısrarla yenilenmediğini belirten Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Halbuki bu tarihten sonra geçen 9 ayda; süt yemi yüzde 35, yıllık olarak toptan alınan saman, mısır silajı ve yonca gibi kaba yemler yaklaşık yüzde 100, Ekim 2022’de 5 bin 500 TL olan asgari ücret ise yüzde 107 artışla bugün 11.400 TL olmuştur diyerek üreticinin zarar ettiğini söyledi.

TÜSEDAD'IN ET VE SÜT RAPORU NEYE İŞARET EDİYOR?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Meclis’te yaptığı konuşmada çiğ süt fiyatının 8.5 aydır aynı kalmasını eleştirerek, Ulusal Süt Konseyi’ne çiğ süt taban fiyatının bir an önce açıklanması için çağrıda bulundu. Tahtasız, çiğ sütün müstahsil bedelinin asgari 13 lira olması gerektiğini söyledi.

Köylüden 9 lira 75 kuruşa, çiftlikten 10 lira 30 kuruşa alınan çiğ sütün marketlerde 25 ila 35 lira arasında satıldığını ifade eden Tahtasız, “Sütün litre fiyatı köylüde 9 lira 75 kuruş. Çiftliklerde 10 lira 30 kuruş. Marketlerde ise 25 liradan başlıyor. Bir kilo kesif yeminin fiyatı en düşük 8 liradan başlıyor. Kaba yem fiyatı çok daha pahalı. Süt ve yem paritesine göre 1 litre süt ile 1.5 kilo yem alınmalıdır. Bu yapılmadığı takdirde damızlık inekler kesime gitmeye devam edecek” diye konuştu.