Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ukrayna'nın Rus Filosuna Karşı Kullandığı İnsansız Deniz Aracı Görüntülendi

Ukrayna'nın Karadeniz'de ve Kırım yarımadasında Rus filosuna karşı kullandığı insansız deniz aracı, ABD yayın organı CNN tarafından ilk kez görüntülendi. Yüzlerce kilo patlayıcı taşıma kapasitesine sahip olan bu deniz aracı, Ukrayna'nın Ruslara karşı koymada hayati bir araç olduğu belirtiliyor. Ayrıca Rusya'nın Ukrayna savaşını kaybetmesi durumunda nükleer silah kullanması tehdidi de gündeme geldi.

Yayın Tarihi: 31.07.2023 11:19
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ukrayna'nın Rus Filosuna Karşı Kullandığı İnsansız Deniz Aracı Görüntülendi

Ukrayna'nın Karadeniz'de ve Kırım yarımadasında Rus filosuna saldırmak için kullandığı 'sır silah' ABD yayın organı CNN tarafından ilk kez görüntülendi.

YÜZLERCE KİLO PATLAYICI TAŞIYABİLİYOR

CNN'nin ilk bakışta 'Boston Whaler'a benzettiği kurşun grisi insansız deniz aracı yüzlerce kilo patlayıcı taşıma kapasitesine sahip ve yaklaşık 800 km uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor.

Ukrayna tarafından tasarlanıp üretilen insansız deniz aracının uzaktan kumandalı olduğu ve saldırıların yanı sıra keşif ve gözetleme görevleri için de kullanılabileceği belirtiliyor.

RUSLARA KARŞI HAYATİ BİR ÖNEME SAHİP

Gerçek anlamda bir filoya sahip olmayan Ukrayna'nın kıyı şeridinde insan ve silah bakımından geride olduğuna dikkat çeken CNN, şimdiye kadar sır gibi saklanan deniz aracının Ruslara karşı koymada hayati bir araç olduğunu vurguluyor.

İnsansız deniz aracının tasarımcısı CNN'e yaptığı açıklamada güvenlik gerekçeleri nedeniyle ismini açıklamak istemese de aracın savaşın başlamasından sonra tasarlandığını belirterek şunları söyledi;

Rusya'ya direnecek çok fazla gücümüz yoktu. Kendimize ait bir şey geliştirmemiz gerekiyordu, bu çok önemliydi çünkü şu anki mevcut yeteneklere sahip değildik”

KARADENİZ'DEKİ İKİ ÖNEMLİ SALDIRIDA KULLANILDI

5 metre uzunluğundaki insansız deniz aracı yaklaşık 1000 kilogram ağırlığında ve 300 kilograma kadar patlayıcı taşıyabiliyor. Saatte 50 km hızla ilerleyen araç Karadeniz'de düzenlenen çok önemli iki saldırıda kullanıldı.

Bunlardan biri Temmuz ayında Kırım Köprüsü'ne düzenlenen saldırı diğeri ise Ekim ayında Kırım'ın Sivastopol limanına düzenlenen saldırı.

Rusya'nın inşa etmek için milyarlarca dolar harcadığı ve Putin için 'sembolik bir öneme sahip' Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırı, köprüde hasara neden oldu ve kritik noktasının bir kısmını Eylül ayına kadar kullanılamaz halde bıraktı.

Rusya'nın Nükleer Silah Tehdidi

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat'ta başlayan savaş bir yılı aşkın süredir hız kesmeden devam ediyor.

Başta ABD olmak üzere Batı'nın Ukrayna'ya silah yardımı sürerken Rusya'dan çok konuşulacak bir uyarı geldi.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev'in 'nükleer silah' açıklaması dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaptı.

Geçtiğimiz saatlerde Moskova'nın ikinci defa Ukrayna İHA'larının hedefi olması üzerine açıklamalarda bulunan Medvedev Kiev'in devam eden karşı saldırısı başarılı olursa Moskova'nın nükleer silah kullanmak zorunda kalacağını söyledi.

Medvedev resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

'Düşünsenize NATO tarafından desteklenen saldırı başarılı olursa ve topraklarımızın bir kısmını koparırlarsa, o zaman Rusya cumhurbaşkanının kararnamesi kurallarına göre nükleer silah kullanmak zorunda kalırız.'

Rusya'nın Ukrayna savaşını kaybetmesi durumunda nükleer silah kullanması pek çok askeri uzman tarafından 'kâbus senaryosu' olarak lanse ediliyor.

Geçtiğimiz dönemde İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmaları durumunda Moskova'nın bu tehditlere karşı önlem alması gerekeceğini belirten Medvedev, Rusya'nın bölgeye İskender füzeleri, hipersonik silahlar ve nükleer bombalara ev sahipliği gemiler sevk edebileceğini ima etmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı;

'İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olduğu bir durumda Baltık bölgesinin nükleerden arındırılmış statüsünden bahsetmek mümkün olmaz.'

Medvedev ayrıca Ukrayna'nın Rusya'ya saldırmak için ABD tarafından sağlanan füzeleri kullanması halinde Moskova'nın batıdaki şehirlere saldıracağı konusunda uyarılara imza atmıştı.

'Mahşerin atlıları yola çıktı' diyen Medvedev Ukrayna'ya gönderilen füzelerin Rusya'yı hedef alması durumunda topyekûn saldırı tehdidinde bulunmuştu.

ABD, Ukrayna'ya silah yardımlarının bir parçası olarak gelişmiş füze sistemleri göndereceğini açıklamıştı.