Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ukrayna'nın NATO Üyeliği Hakkında Yapılan Araştırma

KAMUOYU araştırma kurumu YouGov tarafından dpa haber ajansı için yapılan araştırmaya göre, Ukrayna'nın NATO'ya katılması konusunda farklı görüşler bulunuyor. Ankete katılanların yüzde 42’si Ukrayna'nın NATO'ya savaş bittikten sonra katılmasından yana olduğunu belirtirken, yüzde 13’ü ise bir an önce NATO üyesi olmasını istediğini söyledi. Yüzde 29 ise buna tamamen karşı çıktı. NATO üyesi 31 ülkenin devlet ve hükümet başkanları Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta toplanacak ve Ukrayna'nın NATO üyeliği ana gündem maddesi olacak.

Yayın Tarihi: 11.07.2023 02:41
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ukrayna'nın NATO Üyeliği Hakkında Yapılan Araştırma

Kamuoyu Araştırması: Ukrayna'nın NATO Üyeliği

KAMUOYU araştırma kurumu YouGov tarafından dpa haber ajansı için yapılan araştırmaya katılanların yüzde 42’si, Ukrayna’nın NATO’ya savaş bittikten sonra katılmasından yana olduğunu söyledi. Katılımcıların yüzde 13’ü Ukrayna’nın bir an önce NATO üyesi olması gerektiğini belirtirken, yüzde 29’u ise buna tamamen karşı olduğunu ifade etti. NATO antlaşması, ittifak üyelerinden biri saldırıya uğradığında diğer üyelerin askeri yardımda bulunmasını zorunlu kılıyor. Ukrayna’nın Rusya ile savaş hâlindeyken NATO’ya katılması antlaşmanın söz konusu maddesinin devreye girmesi anlamına gelecek.

Barış Görüşmeleri ve Zirve

DW Türkçe’nin haberine göre, ankete katılanların yüzde 58’i Rusya ve Ukrayna’nın derhal barış görüşmelerine başlamasından yana olduğunu ifade ederken, yüzde 26’sı buna karşı olduğunu söyledi. Yüzde 16’lık kesim ise yanıt vermedi. Söz konusu anket, 30 Haziran ve 4 Temmuz tarihleri arasında 2 bin 116 kişiyle görüşülerek gerçekleştirildi. NATO üyesi 31 ülkenin devlet ve hükümet başkanları salı günü Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yıllık toplantı için bir araya gelecek. Zirvenin ana gündem maddelerinin başında Ukrayna’nın olası NATO üyeliği geliyor. Vilnius’taki zirveye, NATO üyeliği için Batılı ülkelere baskısını sürdüren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katılacak.

Nükleer Santral ve Suçlamalar
Ukrayna'yı nükleer santrale sistematik olarak zarar vermekle suçlayan Zaharova, NATO zirvesindeki görüşmelerde temel dikkatin Zaporijya üzerinde olması gerektiğini söyledi. Vilnius kenti Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya'ya bin kilometre mesafede yer alıyor. Hem Rusya hem de Ukrayna, nükleer santrale saldırı planı konusunda birbirlerine sıklıkla suçlama yöneltiyor. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın kontrolünde olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin çatısına patlayıcıya benzer madde yerleştirildiğini belirterek nükleer bir kaza riskine dikkat çekmişti. Bu açıklamanın ardından Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), tesiste inceleme yapılan yerlerde patlayıcıya rastlamadıklarını söyledi.