Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ukrayna Savaşı Rusya'da Personel Açığını Derinleştiriyor

Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'da benzeri görülmemiş bir personel açığı yaşanıyor. Rus şirketlerindeki personel açığı 1998'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İmalat ve nakliye sektörlerindeki personel açığı önemli bir sorun haline geldi. Rusya'da işsizlik oranı düşerken işçi açığı küçük ve orta boyutlu işletmeleri etkiliyor. Savunma sanayisindeki personel açığını kapatmak için hükümet yeniden eğitim programlarına başvurmayı planlıyor.

Yayın Tarihi: 11.08.2023 21:51
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ukrayna Savaşı Rusya'da Personel Açığını Derinleştiriyor

Ukrayna Savaşı ve İşgalle Başlayan Yaptırımlar

Ukrayna'nın işgal girişimi gün geçtikçe Rusya'yı krize sürüklüyor. İşgalle beraber başlayan yaptırımlar Rusya'da birçok sektörü olumsuz yönde etkiledi. Şirketler alternatif pazarlara yönelerek ekonomik kayıpları azaltmaya çalışıyor. Fakat Ukrayna'da savaşmaya giden ya da Rus lider Vladimir Putin'in seferberlik ilanı derin bir personel açığına da neden oldu.

Rusya'daki Personel Açığı

Rusya Merkez Bankası'nın araştırmasına göre Rus şirketlerindeki personel açığı yılın ilk çeyreğinde araştırmanın ilk defa yapıldığı 1998'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Personel açığının en çok imalat ve nakliye sektörlerinde olduğu belirtildi. Personel açığındaki büyük boşluk 2022 yılının Ekim ayında Putin'in seferberlik ilan etmesiyle beraber daha da derinleşti.

Rusya'da İşsizlik Oranı

Rusya Federal İstatistik Kurumu'nun (Rosstat) açıkladığı verilere göre ülkede işsizlik oranı haziranda tarihin en düşük seviyesine geriledi. Ancak Putin, işçi açığının ülkede özellikle küçük ve orta boyutlu işletmeleri etkilediğini belirterek durumun iyi olmadığını ifade etti.

Savunma Sanayisinde Personel Açığı

Rus savunma sanayisinin üretiminde yaşanan artışlar nedeniyle personel açığı daha da derinleşti. Hükümet savunma sanayisine personel alımını artırırken farklı sektörlerde çalışanları yeniden eğitime almayı planlıyor.