Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Meksika'da Devlet Başkanlığı Seçimleri

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, AB'nin tahıl ihracatına yönelik kısıtlamalarını eleştirirken, Meksika'da 2024 devlet başkanlığı seçimlerinde iki kadın adayın yarışacağı bildirildi.

Yayın Tarihi: 08.09.2023 11:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Meksika'da Devlet Başkanlığı Seçimleri

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Üç Deniz İnisiyatifi Zirvesi'ndeki Açıklamaları

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, çevrim içi katıldığı Üç Deniz İnisiyatifi Zirvesi'nde güncel konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, AB'nin, 5 ülkenin Ukrayna'dan tahıl ithalatını kısıtladığına dikkati çekerek, Ukrayna, ileride tahıl ihracatına yönelik her türlü kısıtlamanın sürdürülmesine kesinlikle karşıdır. Ukrayna'nın ihracatına yönelik herhangi bir kısıtlama, Rusya'nın yol açtığı yıkımların genişletilmesi anlamına geliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'na seslenen Zelenskiy, ülkesinin serbest rekabete müdahale etmediğini vurgulayarak, 'Bize verilen sözlerin, Ortaklık Anlaşması'nın, serbest piyasa koşullarının çiğnenmesini kabul etmeyeceğiz. Avrupa kurumları, Avrupa'da hayal kırıklığını çoğaltmamalı. Avrupa'dan yapılan açıklamalara ve vaatlere olan güveni artırmalıyız.' diye konuştu. Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupa değerleri için sahada mücadele ettiğine dikkati çekerek, 'Ancak Ukrayna ve ortak Avrupa temelleri için tahkim mahkemelerinde mücadele etmek gerekirse bunu istemesek de yaparız. Gerekirse uluslararası örgütler platformlarında mücadele ederiz.' ifadelerini kullandı. AB, Haziran'da Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan'ın Ukrayna'dan tahıl ürünleri ithalatı kısıtlamasını 15 Eylül'e kadar uzatmıştı.

Meksika'da Devlet Başkanlığı Seçimleri

Meksika'da, 2024'de yapılacak devlet başkanı seçimlerinde iktidar partisinin adayının eski Meksiko Belediye Başkanı solcu Claudia Sheinbaum'un olduğu bildirildi. Meksika'da ana muhalefet partisinin adayı da bir kadın. Ulusal Konsey Başkanı Alfonso Durazo açıklamasında, ulusal düzeyde yapılan anket sonuçlarına göre Sheinbaum'un, yüzde 39,4'lük oy oranıyla adaylar arasındaki en yüksek sonucu aldığını duyurdu.

Sheinbaum, 2024'te devlet başkanı seçiminde muhalefet partisinin adayı Senatör Xochitl Galvez'e karşı yarışacak. Böylece Meksika tarihinde ilk kez devlet başkanlığı yarışında iki kadın aday ipi göğüslemek için sahaya çıkacak.

Devlet başkanı aday olmak için Dışişleri Bakanlığı görevini bırakan Marcelo Ebrard ise anketlerde aldığı yüzde 25,6 oy oranıyla ikinci oldu ve adaylığa seçilmedi.

61 yaşındaki Sheinbaum, daha önce 2006 ve 2012'de devlet başkanı adaylığı için yarışmış ancak seçilememişti. Sheinbaum'ın rakibi Galvez ise Kurumsal Devrim Partisi (PRI), Ulusal Eylem Partisi (PAN) ve solcu Demokratik Devrim Partisinin (PRD) ortak adayı olarak geçiyor.