Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Üç Deniz İnisiyatifi Zirvesi'nde Konuştu

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Üç Deniz İnisiyatifi Zirvesi'nde AB'nin tahıl ihracatına yönelik kısıtlamaları eleştirdi. Ayrıca Ukrayna'nın Batı'dan aldığı yardımlar ve İngiltere ile yapılan görüşme hakkında bilgi verdi.

Yayın Tarihi: 08.09.2023 11:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Üç Deniz İnisiyatifi Zirvesi'nde Konuştu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, çevrim içi katıldığı Üç Deniz İnisiyatifi Zirvesi'nde güncel konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Zelenskiy, AB'nin, 5 ülkenin Ukrayna'dan tahıl ithalatını kısıtladığına dikkati çekerek, Ukrayna, ileride tahıl ihracatına yönelik her türlü kısıtlamanın sürdürülmesine kesinlikle karşıdır. Ukrayna'nın ihracatına yönelik herhangi bir kısıtlama, Rusya'nın yol açtığı yıkımların genişletilmesi anlamına geliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'na seslenen Zelenskiy, ülkesinin serbest rekabete müdahale etmediğini vurgulayarak, "Bize verilen sözlerin, Ortaklık Anlaşması'nın, serbest piyasa koşullarının çiğnenmesini kabul etmeyeceğiz. Avrupa kurumları, Avrupa'da hayal kırıklığını çoğaltmamalı. Avrupa'dan yapılan açıklamalara ve vaatlere olan güveni artırmalıyız." diye konuştu.

Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupa değerleri için sahada mücadele ettiğine dikkati çekerek, "Ancak Ukrayna ve ortak Avrupa temelleri için tahkim mahkemelerinde mücadele etmek gerekirse bunu istemesek de yaparız. Gerekirse uluslararası örgütler platformlarında mücadele ederiz." ifadelerini kullandı.

AB, Haziran'da Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan'ın Ukrayna'dan tahıl ürünleri ithalatı kısıtlamasını 15 Eylül'e kadar uzatmıştı.

Ukrayna, Batı'dan Yardımlarını Sürdürüyor

Rusya ile savaşan Ukrayna, Batı'dan askeri ve mali yardımlar almaya devam ediyor. ABD'den önce 1 milyar dolar, ardından 600 milyon dolar tutarında iki destek paketi alan Kiev yönetimi, son olarak İngiltere ile temas kurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile telefonda görüştü. Taleplerini İngiltere'ye iletti Zelensky, görüşme sırasında ihtiyaç duydukları alanlardaki taleplerini Sunak'a iletti. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Zelensky, Odessa'da hava savunma sistemini güçlendirmeye ve Karadeniz'de seyrüsefer güvenliğini sağlamaya ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Zelensky, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Seyrüsefer güvenliğini sağlamak için ortaklarımızın yardımına, özellikle Odessa bölgesinde hava savunma sisteminin önemli ölçüde güçlendirilmesine ihtiyacımız var."

Görüşmede taraflar, Karadeniz'de seyrüsefer güvenliğine yönelik tehditleri ele aldı ve tahıl anlaşmasının küresel gıda güvenliği için önemli olduğuna vurgu yaptı. Zelensky, alternatif rotalar üzerinden tahıl ihracatına devam etmeye hazır olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Ukrayna, tahıl ihracatının alternatif güzergahlar üzerinden yapılmasının mümkün olduğunu 3 kez başarıyla ortaya koydu. Bunu yapmaya devam etmeye hazırız."

Ukrayna lideri, İngiltere Başbakanı'na cephe hattındaki durumla ilgili bilgi verdi. Taraflar, sonbaharda yapılacak Savunma Sanayi Forumu'na İngiltere temsilcilerinin katılımı dahil olmak üzere iki ülke arasındaki savunma işbirliğinin önemine dikkati çekti. Zelensky ve Sunak, G7 ülkelerinin Ukrayna'ya destek konulu ortak deklarasyonu çerçevesinde ikili güvenlik garantileri üzerinde çalışmaya başladıklarını belirtti.