Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ukrayna, Afrika ve Asya'ya Tahıl Göndermek İçin Karadeniz Limanlarını Kullanıyor

Ukrayna, Afrika ve Asya pazarlarına tahıl göndermek için Karadeniz limanlarını kullanıyor. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, iki kargo gemisinin Karadeniz limanlarına doğru yola çıktığını ve tahıl yükleneceğini açıkladı. Ukrayna geçtiğimiz ay Rusya'nın baskısını aşmak için Karadeniz'de "insani koridor" oluşturacağını duyurmuştu. Gemilerin bu koridoru kullanan ilk gemiler olduğu belirtildi.

Yayın Tarihi: 17.09.2023 04:22
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ukrayna, Afrika ve Asya'ya Tahıl Göndermek İçin Karadeniz Limanlarını Kullanıyor

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, iki kargo gemisinin Ukrayna’nın Karadeniz limanlarına doğru yola çıktığını ve gemilere Afrika-Asya pazarlarına götürülmek üzere tahıl yükleneceğini açıkladı.

Ukrayna, geçtiğimiz ay tahıl anlaşmasından vazgeçerek, Ukrayna limanlarını fiili ablukaya alan Rusya’nın baskısını aşmak için Karadeniz’de "insani koridor" oluşturacağını duyurmuştu.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov önceki gün yaptığı açıklamada, iki kargo gemisinin Ukrayna’nın Karadeniz limanlarına doğru yola çıktığını duyurdu. Gemilere Afrika ve Asya pazarlarına götürülmek üzere tahıl yükleneceğini ifade eden Kubrakov, kargo gemilerinin oluşturulan geçici insani koridoru kullanan ilk gemiler olduğunu aktardı.

Ukrayna Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, gemilerden biriyle Mısır ve İsrail'e buğday gönderileceği açıklandı.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, Afrika ve Asya'daki pazarlara tahıl götürmek üzere iki kargo gemisinin ülkesinin Karadeniz’deki limanlarına doğru yol aldığını açıkladı.

Reuters’e konuşan Kubrakov, bu kargo tankerlerinin “geçici koridoru” ilk kullanan deniz taşıma araçları olacağını aktardı. Kubrakov, "Resilient Africa" ve "Aroyat" isimli kargo gemilerinin Afrika ve Asya'ya yaklaşık 20 bin buğday yüklemek üzere Karadeniz üzerinden Ukrayna limanlarına doğru ilerlediğini söyledi.

Ukrayna geçen ay, savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana limanlarında mahsur kalan gemilerin tekrar denize açılabilmesi ve Rusya'nın Kiev'in tahıl ihraç etmesine izin veren anlaşmadan vazgeçmesinin ardından fiili ablukayı aşmak için Karadeniz'de bir "insani koridor" oluşturduğunu duyurmuştu. Şu ana kadar Odesa Limanı’nda demirleyen beş gemi, Romanya ve Bulgaristan’a gitti.

Dünyanın önde gelen tahıl üreticilerinden olan Ukrayna, bu koridoru ayrıca gıda ihracatı için de kullanmak istiyor. Deniz taşımacılığıyla ilgili veriler, gemilerin Karadeniz’in kuzeyinde ilerlediğini gösteriyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir BM yetkilisi, BM’nin bu gemilerin denize açılmasıyla ilgili sürece dahil olmadığını hatırlatarak, “Normal ticaretin, özellikle de küresel gıda pazarlarının tedarikine ve istikrarına yardımcı olan hayati gıda maddelerinin yeniden başlamasına yönelik tüm çabaları memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi. BM yetkilisi,hem Ukrayna'dan hem de Rusya Federasyonu'ndan tarım ürünleri ihracatını kolaylaştırmak için çalışmaları sürdürdüklerini bildirdi.

Ukrayna limanlarından yeniden tahıl yüklenmesi, Rusya'nın temmuz ayında tahıl anlaşmasından vazgeçerek fiili ablukayı yeniden uygulamaya çalıştığı bir dönemde, Kiev’in Karadeniz üzerinden dışarıya mal gönderme becerisinin de bir sınavı olarak görülüyor.

Rusya'nın bu gemileri engelleyip engellemeyeceği de yine merak edilen konuların başında geliyor. Moskova, son dönemde Ukrayna'nın tahıl ihracat altyapısına sık sık insansız hava aracı ve füze saldırıları düzenliyor. Ukrayna ise son günlerde Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım yarımadası ve çevresindeki Rusya'nın Karadeniz deniz filosuna deniz dronları ve füzeler kullanarak gerçekleştirdiği saldırılarla Moskova’ya yanıt veriyor.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle daha da kötüleşen küresel gıda kriziyle mücadele etmek için geçen yıl temmuz ayında BM ve Türkiye'nin aracılığıyla hayata geçirildi. Rusya, kendi taleplerinin karşılanmadığı gerekçesiyle bu yıl temmuz ayında bu anlaşmadan tek taraflı çıktı.