Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uganda'da LGBTİ+ Bireylere Yönelik İdam Tehlikesi

Uganda parlamentosunun geçirdiği 'Eşcinsellik Karşıtı Yasa' ile LGBTİ+ bireylerin hayatı daha da zorlaşıyor. Yasa, kendini LGBTİ+ olarak tanımlamayı yasa dışı hale getiriyor ve 'ağır eşcinsellikten suçlu bulunanlar' için ölüm cezasını mümkün kılıyor. Uganda'da idamla yargılanan ilk LGBTİ+ birey olan 20 yaşındaki bir genç erkek, 'ağır eşcinsellik' suçlamasıyla karşı karşıya. Yasa uluslararası kınama ve yaptırıma neden olmuş durumda. Dünya Bankası Uganda'ya yönelik kamu fonlamasını askıya alırken, ABD belirli Uganda yetkililerine vize kısıtlamaları getirdi ve ABD yardımlarını gözden geçirme sürecini başlattı. Uganda'da yürürlüğe giren bir yasa kapsamında bir kişi 'ağırlaştırılmış eşcinsellik' suçlamasıyla idamla cezalandırılabilecek. Yeni yasa, Uganda'da 'ağırlaştırılmış eşcinselliği' ölümle cezalandırılabilecek bir suç haline getiriyor.

Yayın Tarihi: 29.08.2023 17:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Uganda'da LGBTİ+ Bireylere Yönelik İdam Tehlikesi

Uganda parlamentosunun ülkedeki LGBTİ+’ların hayatlarını daha da zorlaştıran, 'Eşcinsellik Karşıtı Yasa’yı geçirmesinin ardından, 'ağır eşcinsellik' suçlamasının ilk mağduru, 20 yaşındaki bir genç erkek oldu.

Uganda'daki yeni yasa, kendini LGBTİ+ olarak tanımlamayı yasa dışı hale getiriyor ve 'ağır eşcinsellikten suçlu bulunanlar' için ölüm cezasını mümkün kılıyor. Ayrıca yasa, birinin kendi cinsiyetinden bir başkasıyla cinsel ilişki yaşadığını bildirmemesini de suç olarak tanımlıyor.

Hem savcılar hem de sanığın avukatı tarafından yapılan açıklamalara göre, 20 yaşındaki genç idam edilebilir. Kaos GL'nin Reuters'a dayandırdığı habere göre, iddianamede 20 yaşındaki genç erkek, 18 Ağustos'ta 41 yaşındaki bir erkekle 'yasak cinsel aktivitede bulunduğu' iddiasıyla, 'ağır eşcinsellik'ten resmi olarak suçlandı. İddianamede 'ağır' olarak sınıflandırılmasını gerektiren ayrıntılar açıkça yer almadı.

İdamla yargılanan ilk LGBTİ+

Kamu davaları müdürlüğü sözcüsü Jacqueline Okui, tutuklanan gencin idamla yargılandığını doğruladı. Okui, devam eden davayla ilgili daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı. Sanığı temsil eden avukat Justine Balya, tüm yasanın anayasaya aykırı olduğuna inancını ifade etti. Balya, müvekkilinin 'ağır eşcinsellik' maddesinden yargılanan ilk kişi olduğunu vurguladı.

Uganda, neredeyse 20 yıldır idam cezasını uygulamamış olmasına rağmen, hukuki hüküm devam ediyor ve Başkan Yoweri Museveni, 2018'de infazları yeniden başlatma olasılığını gündeme getirmişti. Yasa, uluslararası kınama ve yaptırıma neden oldu. Dünya Bankası Uganda'ya yönelik yeni kamu fonlamasını askıya aldı. ABD ayrıca, belirli Uganda yetkililerine vize kısıtlamaları getirdi ve Başkan Joe Biden, ülkeye yönelik ABD yardımlarını gözden geçirmek üzere bir inceleme başlattı.

Uganda'da Bir Kişi İdamla Cezalandırılabilir

Uganda'da bir kişi hakkında, bu yıl yürürlüğe giren bir yasa kapsamında idamla cezalandırılabilecek 'ağırlaştırılmış eşcinsellik' suçlaması yapıldığı bildirildi. Savcılık, şüphelinin cezaevinde tutuklu bulunduğu ve mahkemeye çıkarılacağını açıkladı. İddianamede, 'ağırlaştırılmış eşcinsellik' ile suçlanan kişinin 20 yaşında bir erkek olduğu ve '41 yaşındaki bir erkek yetişkinle cinsel ilişki yaşadığı' belirtildi. Suç beyanında, '2023 Eşcinsellikle Mücadele Yasasına aykırı olarak ağırlaştırılmış eşcinsellik suçu' ifadelerine yer verildi.

Dünyanın en sert eşcinsellik karşıtı yasalarından biri olarak kabul edilen yeni yasa, Uganda'da 'ağırlaştırılmış eşcinselliği' ölümle cezalandırılabilecek bir suç haline getirerek rızaya dayalı eşcinsel ilişkiler için ömür boyu hapse varan cezalar öngörüyor. Mayıs ayında yürürlüğe giren yasa, Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri dahil yabancı hükümetler ve küresel hak grupları tarafından kınanmıştı.

Dünya Bankası, yasanın ABD merkezli kredi kuruluşunun benimsediği değerlerle 'temelden çeliştiğini' söyleyerek bu Doğu Afrika ülkesine yeni kredileri askıya aldığını duyurdu. Ancak milletvekillerinin 'Batı'nın ahlaksızlığına karşı gerekli bir siper' olarak savunduğu yasa, Hristiyan çoğunluğa sahip ülkede geniş bir desteğe sahip. Söz konusu suçlamanın yeni yasa kapsamında yapılan ilk 'ağırlaştırılmış eşcinsellik' suçlaması olup olmadığı bilinmiyor. İnsan Hakları Farkındalık ve Tanıtım Forumu İcra Direktörü Adrian Jjuuko, yasanın kabulünden sonraki haziran ve temmuz aylarında, kuruluşunun 17 tutuklama belgelediğini söyledi. Ağustos ayı başlarında polisin, ihbar üzerine bir masaj salonunda ikisi kadın dört kişiyi eşcinsel faaliyette bulundukları iddiasıyla tutukladığı bildirilmişti.