Ütünün Kireçlenmesi ve Zararları
Yüksek miktarda paralar verip alınmış ütünün kireçlenme yüzünden bozulmasını kimse istemez. Düzenli aralıklarla yapacağınız bu bakım ütünüzde kireçten eser bırakmayacak!
Ütünün Kireç Birikimi ve Nedenleri
Ütüler, içlerinde bulunan ısıtma elemanı sayesinde düşük sıcaklıklarda çalışırlar ve bu nedenle ütülerde kireç birikimi oluşabilir. Kireç, suda bulunan minerallerden oluşur ve ütünün içinde sıcak su ile temas ederse, kireç kristalleri oluşur ve bu kristaller ütünün iç yüzeylerine yapışabilir. Bu, ütünün performansını düşürebilir ve ütülenen kumaşların zarar görmesine neden olabilir.
Ütü Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ütü kullanırken dikkat etmeniz gereken ilk nokta ütü ile işiniz bittiğinde içinde su bırakmamak! Ütünün içinde bulunan malzemeler ve alt tabanı, zamanla paslanma sorunuyla gündeme gelebilir ve ütünüzün ömrünü kısaltır. İkinci olarak ise düzenli aralıklarla ütünüze kireç bakımı yapmak.
Limon Tuzu ve Sıcak Su Yöntemi
Özellikle sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan ve birçok kişinin denemesi sonucu başarı elde eden Limon tuzu ve sıcak su yöntemi oldukça işe yarıyor. Yapmanız gereken ise çok basit: Bir tutam limon tuzu ve bir su bardağı sıcak suyu iyice karıştırın. Yarısından biraz daha fazlasını ütünün su haznesine, kalan 1/4'ünü ise ütünün tabanına uygulayacaksınız. Öncelikle karışımı su haznesine koyup ütüyü çalıştırın. Daha sonra haznedeki su boşalana kadar ütünün buhar tuşuna basın. Çıkan kirece inanamayacaksınız! Daha sonra ise kalan suyu fıs fıslı bir şişeye dökerek ütünün tabanına uygulayın. Çıkan kirecin son kalıntılarını da böylece almış olacaksınız! Bu yöntemi düzenli olarak 3 ya da 4 ayda bir tekrarlarsanız ütünüzde kireç birikmemiş olacak.
Not: Yeni ütülerde denemeyiniz. Kazanlı ütülerde ise denemeden önce bir ustadan fikir alınız.