Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ucuza Kiralık Konut Arayanları Sevindiren Son Dakika Haberi

Son dakika haberi olarak, GYODER'den gelen bilgilere göre, devlet ve finans kuruluşları tarafından sağlanacak olan destekle 500 bin kiralık konut üretilecek ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara kiraya verilecek. Bu modelle, kiralık konut sıkıntısı yaşayan vatandaşlar için uygun fiyatlarla konut kiralama imkanı sağlanacak.

Yayın Tarihi: 09.10.2023 20:24
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ucuza Kiralık Konut Arayanları Sevindiren Son Dakika Haberi

Son dakika: Ucuza kiralık konut arayanları sevindiren son dakika haberi geldi.

Son dönemlerin en büyük krizi kiralık evler oldu. Kiralık ev bulamayan, ev bulduğunda da maaşının tamamını kiraya veren vatandaşlar, uygun fiyatlara konut kiralama yöntemleri beklemeye başladı. Bu konuda ilk sevindiren haber GYODER'den geldi.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nden gelen son dakika bilgisinde arsaların devletten, finansmanın ise hem yurt içi bankalar hem yurt dışı emekli fonlarından geleceğini, bu şekilde 500 bin kiralık konut üretileceği ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara kiraya verileceği öğrenildi.

Kiraya verilecek konutların fiyatları hakkında da son dakika açıklaması geldi.

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu konu ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu ve finansman için Suudi Arabistan, Çin, BAE ve Hollanda ile görüşmeler yaptıklarını, bu görüşmelerde önemli ölçüde yol kat ettiklerini söyledi.

NASIL OLACAK?

GYODER tarafından oluşturulan bu modelde arsalar devletten olacak. Bu arsalara yapılacak evler sadece kiralama amaçlı kullanılacak ve vatandaşlara kiraya verilecek. Kira için üst limit belirlenecek ve denetim devlet tarafından yapılacak. Kamu özel sektör işbirliği ile yapılacak evler, kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarını da ortadan kaldıracak.

Konut üretimi ile eski binaların boşalacağını söyleyen Kalyoncu, 'TÜİK'e göre bir binada yaklaşık 4 konut var. Dolayısıyla 500 bin konut üretimi, 125 bin eski binanın yeniden inşası demek. İstanbul'da 262 bin binanın 1980 öncesi yapıldığını düşündüğümüzde bu hayati öneme sahip oluyor. Nitekim Kandilli Rasathanesi'nin araştırmasına göre 7.5 şiddetinde bir depremden yaklaşık 40 bin bina ağır hasar, 136 bin bina orta hasar, 300 bin bina ise hafif hasar alacak. 2024 yılında bu modeldeki ilk konutların üretimini ülkemizde göreceğimizi düşünüyoruz' dedi.

KİRA FİYATI NE KADAR OLACAK?

Sistemin hayata geçmesi ile birlikte vatandaşların piyasa dalgalanmalarından etkilenmeden kiracı olacağını söyleyen Kalyoncu, kiranın kadar olacağı konusuna da değindi ve 'Hane halkı gelirinin yüzde 30'unu barınmaya ayıracak, yaşam standartları yükselecek' dedi. Bunun hesabını en düşük memur maaşına göre yapacak olursak kiranın 6-7 bin lira civarında olacağı görülüyor.

DİĞER KİRALAR DA UCUZLAYACAK

Bu şekilde 500 bin kiralık konut üretileceğini söyleyen Kalyoncu, kiraların düşük olması ile çevredeki kiraların da düşeceğini söyleyerek, 'Düşük kira rakamlarıyla çevredeki yerleşim yerlerinin de ucuzlaması hedefleniyor. Halkın faydalandığı halkçı bir model ve aynı zamanda kamunun başta mülkiyet olmak üzere haklarının korunduğu devletçi bir model. Biz İstanbul'da da en az yüzde 10 kurumsal kiraya verenin olduğu bir kiralık konut stoku olması gerektiğini düşünüyoruz. Yani 500 bin kiralık konuttan söz ediyoruz' dedi.

BAŞVURU

2024 yılında konutların yapılacağı bildirildi. Başvurular başladığında finans7 olarak takipçilerimize bildirimle haber vereceğiz.

HANGİ İLLERDE OLACAK?

Henüz konutların yapılacağı iller belli değil. İlk il olarak İstanbul açıklandı. Siz hangi şehirde kiralık konut bekliyorsunuz? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.