Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Markette en fazla fındığın fiyatı arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, eylül ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini açıkladı. Bayraktar, limonda, kuru soğanda, elmada, kırmızı mercimekte, maydanozda ve havuçta üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüksek olduğunu belirtti. Fındık ise markette fiyatı en fazla artan ürün oldu.

Yayın Tarihi: 01.10.2023 10:44
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Markette en fazla fındığın fiyatı arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, eylül ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini açıkladı.

Bayraktar, limon, kuru soğan, elma, kırmızı mercimek, maydanoz ve havuç gibi ürünlerde üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüksek olduğunu belirtti. Limonda bu fark yüzde 338,3'e kadar çıkarken, fındık ise markette fiyatı en fazla artan ürün oldu.

Eylül ayında markette fiyatı en fazla artan ürünlerin başında fındık geldi. Fındık fiyatları yüzde 45,9 oranında arttı. Kuru kayısı, şeftali, kırmızı mercimek ve yumurta da fiyatı artan ürünler arasında yer aldı. Yeşil mercimek, patlıcan, domates ve kuru üzüm ise fiyatı en çok azalan ürünler oldu.

Üreticilerin karşılaştığı sorunlar

Bayraktar, üreticilerin karşılaştığı sorunlara da dikkat çekti. Pazarlama sıkıntısı yaşayan üreticilerin emeğinin karşılığını alamadığını belirten Bayraktar, artan market fiyatlarının ise tüketiciye yansımadığını söyledi.

Üretici fiyat değişiminin nedenleri

Bayraktar, üretici fiyat değişiminin nedenlerine de değindi. Mazot ve gübre desteklerinin artırılmasını isteyen Bayraktar, üreticilerin daha iyi koşullarda üretim yapabilmesi için bu desteklerin önemli olduğunu vurguladı.