Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TZOB'dan TMO'ya Fındık Alım Fiyatı Çağrısı

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, TMO'dan 2024 fındık alım fiyatını acilen açıklamasını istedi.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 09:48
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 09:48

TZOB'dan TMO'ya Fındık Alım Fiyatı Çağrısı

TZOB Başkanı'ndan Açıklama

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2024 fındık alım fiyatını bir an önce duyurmasını talep etti. Bayraktar, artan maliyetler nedeniyle üreticilerin tatmin edici bir fiyat beklediğini ifade etti.

Hasat Zamanı ve İklim Değişikliği

Bayraktar, fındık hasat sezonunun geldiğini ve Karadeniz Bölgesi’ndeki herkesin fındık alım fiyatının belirlenmesini beklediğini belirtti. İklim değişikliği nedeniyle hasat tarihinin öne kaydığını vurgulayan Bayraktar, üretim verimliliğini artırmak için yenileme tazminatı benzeri desteklerin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Kuraklık Etkisi ve Rekolte Düşüşü

Kuraklık ile ani hava değişikliklerinin fındık üzerinde olumsuz etki yarattığına dikkat çeken Bayraktar, bu yıl fındık rekoltesinde 700 bin tonun altında bir üretimin gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.

TMO'ya Ciddi Çağrı

Bayraktar, TMO'nun fındık alım fiyatını belirlerken artan maliyetler ve enflasyonu göz önünde bulundurması gerektiğini dile getirdi. "Fındık alım fiyatının, hasat öncesinde açıklanması hem üreticiler hem de ülkemiz için önemlidir. Ne kadar erken açıklanırsa, herkes ekonomik planlarını o kadar sağlıklı yapabilir" diye tamamladı.

Destek Miktarının Artırılması Gerekiyor

Üretici desteklerinin güncel koşullara uygun olarak artırılması gerektiğini belirten Bayraktar, TMO'nun alımlarda hızlı davranmasını, kota uygulamamayı ve ürün bedellerini en geç bir hafta içinde üreticilere ulaştırmasını talep etti.