Tuzun Önemi ve Eksikliği
İyotlu tuz, hormonlar için oldukça önemlidir. Tuz alımını tamamen kesmek durumunda ise iyottan mahrum kalabilirsiniz. Sonuç olarak sorunlu ve kuru bir cilt, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, kilo problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Tuzun Fazla Tüketiminin Zararları
Sodyum, diğer birçok fonksiyonun yanında vücuttaki sıvı dengesinin korunması için önemli bir mineraldir. Tuz, hücrelerin içinde ve dışında hatta kanda doğru miktarda suyun tutulmasına yardımcı olur. Fazla tuzlu bir beslenme şekli benimsendiğinde kemiklerde zayıflama ve hatta kırılma riski ciddi oranda artıyor. Ayrıca fazla tuz, kemiklerde deformasyonlara neden olur. Tuz tüketiminin sebep olduğu hastalıkların başında ise böbrek rahatsızlıkları geliyor.
Tuz Tüketiminin Hipertansiyona Etkisi
Araştırmalara göre; diyette günlük 6 gramlık tuz artışı büyük tansiyonu 9 mmHg yükseltiyor. Yüksek tansiyon en çok kalp, beyin, böbrek, büyük atardamar ve gözlere zarar veriyor. Bazı bilim insanları düşük tuza dayalı beslenmenin yüksek tansiyona neden olabileceğini söylüyor.
Doğal ve Sağlıklı Tuz Seçimi
Deniz tuzu, kaya tuzu, himalaya tuzu ve yöresel tuzlar arasından mineral içeriği en zengin olanın tercih edilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Ancak birçok isim bu konuda farklı noktalarıyla tuzu değerlendirdiğinden farklı öneriler de çıkabiliyor. Kişiler kendilerine en uygun içeriğe sahip tuzu seçerse daha sağlıklı bir tüketim yapmış olur.
Tuz Tüketiminin Azaltılması
Bugünlerde tuz tartışmaları yeniden gündemde. Kaya, Himalaya gibi tuzların organik ve sağlığa faydalı olduğu yönünde görüşler var. Oysa her iki tuzun da rafine tuzdan bir farkı yok. Dolayısıyla tuz tüketiminin çok fazla olduğu ülkemizde en sağlıklı yol, tuz tüketimini azaltmaktır.
Tuzdan Uzak Durma Yolları
- Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih edin.
- Tuzsuz ekmek kullanın.
- Zeytin ve peyniri akşamdan suda bekletin.
- Yemeklere daha az salça ve tuz ekleyin.
- Konservelerden uzak durun.
- Turşu tüketimini abartmayın ve yıkamadan yemeyin.
- Etiket okuma alışkanlığı kazanın. Ürünlerin sodyum miktarına bakın.
- İşlenmiş ürün kullanmayın.
- Bulyon yerine et suyunu kendiniz yapın.
- Hazır çorbalar yerine ev yapımı çorbaları tercih edin.
- Cips yerine fırınlamış bol baharatlı patates tüketin.
- Satın aldığınız gıdaların ve maden suları gibi içeceklerin sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin.