Türkiye'nin Yapay Zeka Hedefi
Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Türkiye'nin yapay zeka endekslerinde 40'lı sıralarda bulunduğunu ve 2025 yılı itibarıyla ilk 20'ye girme hedefinin mümkün olduğunu belirtti. Küçükşabanoğlu, "Atılan adımlar artırılırsa bu hedefe ulaşabiliriz," dedi.
Global Rekabet Ortamı
Küçükşabanoğlu, yapay zeka alanında son 5 yılda hem dünyada hem de Türkiye'de önemli gelişmeler yaşandığını, gelişmiş ülkelerin bu teknolojiyi ekonomik güçlerini artırmak için kullandıklarını ifade etti. Küçükşabanoğlu, "Dünyada yapay zeka 2030'a kadar yaklaşık 15,7 trilyon dolarlık ekonomik hacim yaratacak," diye ekledi.
Siber Güvenlik ve Uluslararası Çekişmeler
Siber güvenlik konusunun ülkeler için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Küçükşabanoğlu, bu alanda ABD ile Çin arasındaki çekişmeyi, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşik Krallık’ın da bu alanda adımlar attığını belirtti.
Regülasyon Gerekliliği
Küçükşabanoğlu, yapay zekanın mahremiyet ve etik problemleri üzerinde durarak, deepfake teknolojisinin hem Türkiye'de hem dünyada ciddi sorunlar yaratabileceğini vurguladı. "Dünyanın bu konuda regülasyonlar çıkarması lazım," dedi.
2025 Vizyonu
Küçükşabanoğlu, 2025 yılı itibarıyla yapay zekanın ekonomik faydalarını görüleceğini fakat bununla birlikte mahremiyet ve etik sorunlarının da artacağına dikkat çekti. "Teknoloji okuryazarlığı çok önemli," diyerek toplumun bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti.
Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.